Un cuplu din Africa de Sud s-a dus în luna de miere într-o stațiune de cinci stele din Maldive, insulele cu apă turcuoaz ale Oceanului Indian. Ani de zile fotografii fanteziste cu bongalouri luxoase și apă ireal de albastră au făcut subiect principal al revistelor glossy, asfel că a fost o alegere evidentă pentru evadarea romantică a cuplului Olivia și Raul De Freitas.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Cuplul proaspăt căsătorit din Africa de Sud a ajuns în resortul luxos în 22 martie și intenționa să stea șase zile. Pentru o profesoară de 27 de ani și un măcelar în vârstă de 28 de ani, vacanța „a fost o extravaganță”, a spus doamna De Freitas pentru The New York Times.

Au avut unele îngrijorări cu privire la călătorie, luând în considerare restricțiile impuse în lumina noului focar de coronavirus din întreaga lume. Însă nimic special care să le afecteze călătoria nu fusese anunțat, iar agentul lor de turism i-a asigurat că, indiferent de ce se va întâmpla, toți cetățenii din Africa de Sud vor fi lăsați acasă.

În 25 martie, cuplul a au primit notificarea că aeroporturile din țara lor se vor închede la miezul nopții. Zborurile înapoi spre Africa de Sud sunt de cinci ore spre Doha, Qatar, o escală de trei ore și apoi nouă ore spre Johannesburg – deci, oricât ar fi încercat, nu ar fi ajuns acasă înainte să se închidă aeroporturile din țara lor.

Cuplul s-a gândit să ia o barcă rapidă, cu care să ajungă într-o oră și jumătate pe insula principală și să-și încerce norocul la aeroport. Dar Maldivele și-au anunțat, de asemenea, propriul blocaj, interzicând orice călătorii către străinătate. Iar dacă părăseau stațiunea riscau să nu mai poată să se întoarcă. Așa că au rămas.

Raul De Freitas a luat lucrurile cu calm. Ce putea să se întâmple? Până la urmă, erau în Paradis. Soția lui, însă, deși a împărtășit o parte din încântarea soțului său, a simțit coșmarul logistic, demn de Kafka, ce avea să urmeze, titrează The New York Times.

Au ajuns la consulatul sud-african din Maldive și la cea mai apropiată ambasadă din Africa de Sud, în Sri Lanka, pentru ajutor. Un reprezentant le-a spus, prin mesaje pe WhatsApp, că în jur de 40 de sud-africani sunt blocați în Maldive și că opțiunea lor de a pleca acasă ar fi să închirieze un avion privat, pe cheltuiala proprie, și ar costa 104.000 de dolari.

Toată lumea ar putea împărți costurile, scria în mesaj, dar guvernul a luat legătura doar cu aproximativ jumătate din cele 40 de persoane; dintre cei 20, mulți nu au putut sau au refuzat să plătească. Cu cât numărul de persoane este mai mic, cu atât fiecare va avea mai mult de plătit. Chiar și așa, după câteva zile de discuții între reprezentanții sud-africani și Ministerul de Externe Maldiv, zborul nu a fost aprobat.

Foto: The New York Times

Până duminică, ei au fost singurii oaspeți ai stațiunii lor, Cinnamon Velifushi Maldive, care, în mod normal, în această perioadă a anului, este la capacitate maximă, găzduind aproximativ 180 de invitați. („Tarifele camerei încep de la 750 de dolari pe noapte”, scrie pe site-ul resortului.) Stațiunea se întinde pe întreaga insulă. Nicăieri altundeva nu ai unde să mergi.

Personalul complet al stațiunii este la datorie, din cauza prezenței celor doi invitați. Reglementările guvernamentale nu vor permite nici unui maldiv să părăsească stațiunile decât după ce vor sta într-o carantină de 14 zile, care urmează după plecarea ultimilor oaspeți. Obișnuiți cu fluxul unei zile de muncă pline de viață, cu o casă plină de oaspeți, majoritatea personalului este la dispoziția cuplului. „Băiatul lor de cameră” îi verifică de cinci ori pe zi. Echipa de la bucătărie le-a pregătit o cină elaborată, cu lumânări, pe plajă. În fiecare seară, artiștii interpretează doar pentru ei în restaurantul stațiunii.

La micul dejun, nouă chelneri umplu masa. Cei doi captivi sunt tratați ca un cuplu de celebrități. Cuplul are un chelner desemnat, dar alții vin în continuare să discute în timpul mesei, completând paharele de apă după fiecare înghițitură, oferind băuturi, chiar dacă paharele de cocktail stau la vedere. Instructorul de scufundări îi roagă să meargă la snorkeling ori de câte ori trec pe lângă el.

 „Am început să jucăm mult tenis de masă și snooker”, a spus doamna De Freitas, citată de The New York Times. Domnul De Freitas, de asemenea, s-a înscris la meciurile de fotbal de după-amiază ale personalului.

Foto: The New York Times

Undeva, dincolo de toate acestea, lumea se mișcă. După o panică inițială și carantină locală în jurul unui turist bolnav, au existat mai puțin de 25 de cazuri de coronavirus raportate pe insulele Maldive; majoritatea persoanelor diagnosticate s-au recuperat deja.

Au auzit că autorizațiile de zbor ar trebui să fie rezolvate până luni, 6 aprilie. Aceasta a fost după ce, inițial, se auzise de 1 aprilie. Însă, ulterior li s-a spus că echipajul companiei aeriene din Maldive desemnat pentru charter nu va zbura oricum, trebuind să se odihnească pentru o zi înainte de zborul lor de întoarcere în Maldive. Dar guvernul sud-african a spus că dacă se vor deplasa, vor fi carantinați acolo timp de 14 zile.

Blocarea în Africa de Sud se presupune că va dura până pe 16 aprilie. Dar, ca peste tot, hotărârile cu privire la călătorii se schimbă continuu.

„Este incredibil să obținem acest timp suplimentar”, a spus doamna De Freitas. Dar plata pentru aceste zile suplimentare cântărește foarte mult. Deși prețul pentru șederea aici a fost cu mult scăzut față de prețurile normale ale stațiunii, cu fiecare zi care se scurge economiile pe care le aveau puse deoparte pentru a-și cumpăra o casă se diminuează. Iar la toate acestea se adaugă prețul necunoscut al celor două bilete de întoarcere.

Duminică, 5 aprilie, potrivit cuplului, aceștia au primit o notificare de la ambasadă, care comunica prin WhatsApp să își facă bagajele. După ce și-au luat la revedere și au mulțumit personalului au fost duși cu o barcă rapidă într-o altă stațiune de cinci stele, unde sud-africanii din Maldive, aproximativ două zeci în total, sunt cazați. Administrația locală le-a spus că va subvenționa o mare parte din costul șederii lor.

Data întoarcerii lor acasă? Încă necunoscută.

În ceea ce privește personalul inițial al hotelului, li sa spus că trebuie să rămână două săptămâni după plecarea oaspeților. Potrivit conducerii hotelului, aceștia au fost și sunt încă plătiți.

SURSA FOTO: The New York Times

Redactia