Astăzi despre rezervația de Zimbri de la Slivuț-Hațeg

Știați că zimbrul este unul dintre simbolurile Țării Hațegului? Acest fapt se datorează faptului că primii zimbri re-introduși în România au fost aduși în rezervația de la Hațeg, județul Hunedoara.

Zimbrul este cel mai solid mamifer ierbivor terestru care trăiește în Europa, aflându-se, însă, pe lista animalelor protejate. Istoria lor este una tristă, dat fiind faptul că ultimii zimbri din lume care trăiau în libertate au fost uciși de braconieri după Primul Război Mondial. În Transilvania, situația lor a fost cu mult mai tragică, zimbrii liberi dispărând încă din 1790. În prezent, în Pădurea Slivuț de lângă Hațeg, trăiește un grup restrâns de zimbri europeni, urmași ai celor două exemplare aduse din Polonia în urmă cu 62 de ani. Încă de atunci, toți puii care s-au născut pe teritoriul țării noastre au primit nume care încep cu litera „R” (de la România), păstrând astfel o veche tradiție nescrisă.

Prin înfățișarea lor amenințătoare, aceste animale ne impun frică, însă vulnerabilitatea speciei lor ne reamintește cât de distrugătoare poate fi forța omului asupra naturii. Rezervațiile de protejare a speciilor amenințate, cum este și cea de la Slivuț-Hațeg,  ne redau încrederea că umanitatea își mai păstrează încă puterea vindecătoare și compasiunea pentru celelalte ființe vii.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania