Radu Jula și Cristian Iovan sunt doi antreprenori din Deva care, de când a izbucnit epidemia de coronavirus, și-au folosit experiența, ingeniozitatea și resursele pentru a ajuta comunitatea în care trăiesc. Împreună, ajutați de voluntari de la „Scut pentru Spital – Deva”, au reușit în doar trei zile să conceapă și să realizeze o poartă de decontaminare pe care au montat-o la Secția ATI a Spitalului Județean din Deva.

Este primul dispozitiv de acest fel care a fost instalat într-un spital public din județul Hunedoara de la începutul epidemiei. Cei doi deveni au muncit în timpul și pe cheltuiala lor pentru a spijini cadrele medicale aflate în contact cu pacienți confirmați sau suspecți de COVID-19.

Radu Jula este voluntar activ al campaniei civice „Scut pentru Spital – Deva”. “În perioada aceasta am încercat și noi, prin acțiunea aceasta civică, să ajutăm în orice mod posibil persoanele care erau în linia întâi acolo, la Spitalul Județean din Deva. Am ținut legătura cu șefii de secții, cu asistentele de pe secții, am strâns niște bani, am făcut comandă de mănuși, combinezoane, urmează să vină măștile”, a povestit Radu Jula pentru Știrile Transilvaniei. Știa că o poartă de decontaminare ar fi însemnat enorm pentru personalul medical, așa că a vorbit cu prietenul său Cristian Iovan, de la Frigorific Art, să facă împreună un astfel de dispozitiv.

Publicată de Radu Jula pe Marţi, 7 aprilie 2020

Rapid, profesionist și practic pentru personalul medical

Trei zile a durat realizarea porții de decontaminare, cu tot cu proiectare, comandă de materiale și execuție. Marți, poarta era montată la Secția ATI a Spitalului Județean din Deva.

Pentru realizarea porții de decontaminare s-au folosit ca materiale – aluminiu, PVC, policarbonat și mochetă. Dispozitivul nu are elemente care să ruginească sau să se deterioreze în timp din cauza dezinfectantului. Partea de jos a porții are o placă de aluminiu care nu se corodează, iar pe placa de aluminiu a fost pusă o mochetă cu scopul de a dezinfecta talpa încălțămintei cu care sunt echipați medicii și asistentele. Pentru pulverizare a fost utilizat un dispozitiv de răcire, ca cel folosit pe terase. A fost cumpărat un sistem de acest fel și poziționat pe structura creată și s-a montat un senzor de proximitate. Un furtun este legat la bidonul cu soluție biocidă, iar pompa se amorsează singură și-și face singură circuitul. Personalul medical doar înlocuiește bidonul când s-a golit, iar dispozitivul își face treaba.

Radu Jula susține că a contat foarte mult în realizarea proiectului susținerea pe care au avut-o din partea fostei conduceri a spitalului devean. “Am vrea să le mulțumim persoanelor din conducerea Spitalului Județean. Am vorbit la 8.00 (marți – n. red.) cu domnul Silviu Didilescu și, împreună cu domnul Claudiu Antal și doamna Mihaela Negrea, ne-au dat acordul pentru a aduce poarta în spital și a o monta. Am avut susținerea lor pentru că, altfel, nu aveam cum să intrăm în spital și să o punem în funcțiune”, spune Radu Jula.

“Facem tot ce putem pentru comunitate”

Cristian Iovan a construit poarta de decontaminare și a suportat costul materialelor. Este administrator al firmei Frigorific Art din Deva, iar experiența în domeniul său de activitate și-a spus cuvântul în realizarea proiectului. “Radu a venit cu ideea că este nevoie, iar noi nu am stat pe gânduri pentru că ne dorim să ajutăm comunitatea și cadrele medicale. Am răspuns provocării de a face. Ne-am documentat rapid, am comandat ce ne-a trebuit și l-am montat la Secția ATI. Noi l-am livrat, l-am pus, l-am montat și am făcut instructajul personalului”, a povestit Cristian Iovan.

Deveanul are în plan să realizeze încă două tuneluri la Spitalul Județean, unul pentru un coridor, iar celălalt, pentru Secția de Interne. “Acum, cu starea de urgență, încercăm să facem ce putem pentru comunitate”, spune antreprenorul.

Echipamente de protecție pentru Spitalul Județean

Radu Jula și colegii lui de la „Scut pentru Spital – Deva” au livrat marți 50 de combinezoane și 200 de mănuși și viziere Secției de Pneumologie a Spitalului Județean și 50 de combinezoane și 300 de mănuși Secției ATI.

Puteți afla mai multe despre campania „Scut pentru Spital – Deva” și acțiunile făcute până acum pentru Spitalul Județean AICI.

Dacă vreți să susțineți campania „Scut pentru Spital – Deva” puteți dona prin virament în cont bancar sau prin SMS.

Donații persoane fizice și juridice prin virament on-line in contul:

ASOCIAȚIA ROTARY CLUB CASTRUM DEVA

CUI 34794127

IBAN: RO87 RZBR 0000 0600 1790 2602

cu descriere “Scut_pentru_Spitalul_din_Deva

Sau prin SMS la 8837 cu textul DEVA Pentru contracte de sponsorizare sau donații de echipamente de protecție sau medicale scrieți pe pagina de Facebook a campaniei sau sunați la numărul afișat.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.