Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Timiş a lansat un concurs online inedit, “Din casa bănăţeanului”, adresat pasionaţilor de artă şi cultură tradiţională, care doresc să contribuie la promovarea patrimoniului cultural bănăţean.

Competiţia a venit ca o alternativă la tradiţionalul festival-concurs “Lada cu zestre”, care se desfăşura în această perioadă, dar care a fost anulat din cauza pandemiei, şi care îşi propune să menţină vie cultura tradiţională, dar şi de a crea un model de implicare socială, scoţând la iveală, chiar şi de la distanţă, ceea ce gospodarul are în casa sa tradiţională sau păstrează din trecutul familiei sale.

“În fiecare săptămână publicăm o fotografie cu un obiect tradiţional, un element de etnografie sau un preparat din gastronomia tradiţională a Banatului, pe care publicul participant va trebui să îl descrie şi să spună dacă în ‘lada sa de zestre’ are un asemenea obiect sau, după caz, dacă ştie reţeta unui preparat tradiţional sau se încumetă să recite în grai bănăţean un text ales de organizatori. Apoi, fiecare concurent va trebui să trimită dovada (o fotografie sau o filmare) că are un obiect similar sau, după caz, să realizeze preparatul propus sau să spună reţeta adusă în discuţie ori să recite textul propus de organizatori, direct pe pagina de Facebook Cultură Tradiţională – CCAJ Timiş sau la adresa de email: ccajt@ccajt.ro”, spune managerul CCAJ Timiş, Liliana Laichici, într-un comunicat de presă.

Până pe 5 mai, juriul va selecta cele mai frumoase descrieri ale fotografiilor selectate de organizatori şi va alege câştigătorii.

Premiul constă în Acces VIP la Festivalul – concurs “Lada cu zestre” la unul dintre centrele desemnate din Jimbolia, Ghilad, Criciova, Biled, Recaş, Giarmata Vii, Checea, care vor fi programate după încheierea perioadei de pandemiei de COVID-19.

Câştigătorii vor putea asista live la procesul de jurizare la toate secţiunile festivalului (coregrafie, muzical, recitatori dialectali, gastronomie tradiţională, expoziţii, colecţii, meşteşugari).

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania