Guvernul Ungariei a decis să lanseze un nou program de sprijin al exporturilor şi de stimulare a investiţiilor, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, miercuri, după şedinţa de guvern, pentru agenţia ungară de presă MTI.

Ministrul a explicat că rezultatele pieţelor externe au un efect determinant asupra performanţelor economiei maghiare, iar în ultimii ani, companiile maghiare au depus foarte multe eforturi pentru o participare de succes pe pieţele de export. “Acum trebuie să apărăm aceste succese”, a adăugat Szijjártó.

În acest scop, Guvernul Ungariei a decis ca Eximbank să lanseze trei noi produse. Acesta va asigura companiilor maghiare împrumuturi preferenţiale pentru realizarea de investiţii, respectiv sub forma unor împrumuturi pentru active circulante, în aşa fel încât rata dobânzii pentru acestea din urmă să fie, în cazul unui credit contractat pentru o perioadă de un an, de numai 0,1%. În plus, se va lansa şi un program de garantare şi de asigurare, care va permite companiilor maghiare să îşi menţină împrumuturile luate de la băncile comerciale şi care să le protejeze pe acestea de efectele negative ale plăţilor sosite cu întârziere de pe pieţele de export, a explicat Szijjártó.

Ministrul de externe al Ungariei a subliniat că, în acelaşi timp, Uniunea Europeană a făcut posibilă şi acordarea, practic fără verificări şi fără controale suplimentare, a unui sprijin destinate investiţiilor acelor companii, care au suferit pierderi din cauza epidemiei de coronavirus, cuantumul acestora fiind de până la 800.000 de euro.

De aceea, a fost luată şi o nouă decizie de stimulare a investiţiilor, potrivit căreia investiţiile companiilor care
funcţionează în Ungaria şi care fac export să fie sprijinite cu o sumă de până la 800 000 de euro, a spus. Valoarea acestui sprijin poate ajunge şi până la 50% din investiţia totală, a adăugat Péter Szijjártó.

Sursa: MTI

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania