Astăzi despre Mănăstirea Prislop.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Ansamblul Monahal Prislop de lângă Hațeg, județul Hunedoara, constituie unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru toți creștinii ortodocși. Deosebita încărcătură spirituală a acestui așezământ se concentrează mai ales în jurul Părintelui Arsenie Boca, numit și Sfântul Ardealului. An de an, mii de credincioși merg la Prislop pentru a se închina la mormântul său și pentru a-și căuta alinare divină.

Primul ctitor al mănăstirii este considerat Sfântul Nicodim de la Tismana, care, în timpul șederii sale aici, a caligrafiat cel dintâi Tetraevangheliar slavon datat, ce se află azi expus la Muzeul Național de Artă a României. Biserica mănăstirii a fost reconstruită în secolul al XVI-lea, de domnița Zamfira, fiica domnitorului muntean Moise Basarab, fiind o construcție de mici dimensiuni, cu ziduri din piatră de râu, groase de aproape un metru. Acest edificiu, format din altar, naos și pronaos a dăinuit până azi. Din anul 1948, la Mănăstirea Prislop a fost numit stareț Arsenie Boca, iar doi ani mai târziu a devenit mănăstire de maici. Părintele a sculptat personal catapeteasma mănăstirii, a pictat fresce și icoane deosebit de valoroase și a executat mai multe lucrări de renovare a bisericii și a celorlalte clădiri.

Apropierea Sfintei Sărbători a Învierii reprezintă un bun prilej pentru a ne îndrepta gândurile spre sfințenia acestui loc și de a privi câteva fotografii realizate cu ceva timp în urmă al Prislop. Paște Fericit!

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania