Astăzi despre Mănăstirea Prislop.

Ansamblul Monahal Prislop de lângă Hațeg, județul Hunedoara, constituie unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru toți creștinii ortodocși. Deosebita încărcătură spirituală a acestui așezământ se concentrează mai ales în jurul Părintelui Arsenie Boca, numit și Sfântul Ardealului. An de an, mii de credincioși merg la Prislop pentru a se închina la mormântul său și pentru a-și căuta alinare divină.

Primul ctitor al mănăstirii este considerat Sfântul Nicodim de la Tismana, care, în timpul șederii sale aici, a caligrafiat cel dintâi Tetraevangheliar slavon datat, ce se află azi expus la Muzeul Național de Artă a României. Biserica mănăstirii a fost reconstruită în secolul al XVI-lea, de domnița Zamfira, fiica domnitorului muntean Moise Basarab, fiind o construcție de mici dimensiuni, cu ziduri din piatră de râu, groase de aproape un metru. Acest edificiu, format din altar, naos și pronaos a dăinuit până azi. Din anul 1948, la Mănăstirea Prislop a fost numit stareț Arsenie Boca, iar doi ani mai târziu a devenit mănăstire de maici. Părintele a sculptat personal catapeteasma mănăstirii, a pictat fresce și icoane deosebit de valoroase și a executat mai multe lucrări de renovare a bisericii și a celorlalte clădiri.

Apropierea Sfintei Sărbători a Învierii reprezintă un bun prilej pentru a ne îndrepta gândurile spre sfințenia acestui loc și de a privi câteva fotografii realizate cu ceva timp în urmă al Prislop. Paște Fericit!

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.