În Săptămâna Mare, Muzeul ASTRA din Sibiu prezintă publicului scene ale pătimirii Mântuitorului pictate pe bolta naosului bisericii „Pogorârea Duhului Sfânt” din Dretea, județul Cluj, monument expus în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Potrivit specialiștilor Muzeului ASTRA, biserica și pictura au fost realizate în anul 1672, iar înscripțiile sunt în limba română, dar cu caractere chirilice. Pictura respectă regulile impuse de canoane. De exemplu, Iisus este în prim plan, este cel mai înalt personaj din fiecare scenă. Pictura prezintă și o valoare istorică, prin faptul că oamenii sunt reprezentați în haine contemporane cu pictorul, ilustrând și mentalitatea de atunci.

Scenele Patimilor Mântuitorului pot fi văzute pe pagina de Facebook a Muzeului Astra:

1) Spălarea picioarelor ucenicilor, la Cina cea de taină

2) Sărutul lui Iuda și prinderea lui Iisus

3) Iisus în fața arhiereului Ana

4) Iisus judecat de arhiereul Caiafa

5) Iisus la Pilat; ultimul este reprezentat ca un turc, fiind roman, deci păgân și asociat cu principalii dușmani ai creștinătății

6) Iisus la Irod. Ultimul e reprezentat ca un rege creștin din epoca în care era realizată pictura, Irod fiind evreu, ca Iisus (nu păgân ca Pilat). Haina strălucitoare cu care Irod îl îmbracă în batjocură pe Mântuitor este repezentată ca o cămașă țărănească, bărbătească, de sărbătoare

7) Biciuirea lui Iisus

8) Ducerea crucii de către Simon din Cirene, după căderea lui Hristos sub greutatea acesteia.

Muzeul a publicat în Vinerea Mare și o scenă a Răstignirii, așa cum este ea reprezentată pe iconostasul bisericii din Dretea. Față de restul bisericii, pictura catapetesmei datează din 1742. Militarii romani și cei care au cerut condamnarea lui Iisus sunt reprezentați ca turci, cei mai periculoși dușmani ai creștinătății, pe atunci.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania