Departamentul de Arheologie al Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC) Timiş a prezentat joi o descoperire arheologică importantă care a avut loc în timpul cercetărilor întreprinse pe Centura de Sud a Timișoarei.

Informația a fost prezentată pe pagina de Facebook Arheologia Banatului, pagină creată de Departamentul de Arheologie al DJC Timiş pentru popularizarea cercetărilor arheologice din județul Timiș.

Potrivit specialiștilor, cercetările arheologice întreprinse anul trecut pe Centura de Sud a Timișoarei, în perimetrul delimitat între lm. 5+000 și 5+400 (Sit 6), au pus în evidenţă prezenţa a trei locuiri din epoci diferite: epoca neolitică, epoca romană (sarmatică) și epoca medievală timpurie. La acestea se mai adaugă patru descoperiri ”izolate”: două morminte de incinerație și o groapă aparținând perioadei târzii a epocii bronzului și un vas aparținând culturii Coțofeni.

“Au fost cercetate complexe arheologice de diferite tipuri: locuințe adâncite (bordeie), aglomerări de chirpici și gropi de pari provenind de la locuințe de suprafață, aglomerări de materiale în strat, cuptoare, gropi menajere, șanțuri, două morminte de incinerație și morminte de inhumație. Complexele aparținând diferitelor epoci acoperă toată suprafața sitului. Cea mai consistentă locuire pare să fie cea din epoca neolitică.Printre materialele arheologice descoperite se numără piese de bronz (ace, cercei, catarame etc.), lame din fier, unelte din piatră (râșnițe, frecătoare, cute), unelte din os (împungătoare), brățări din cochile de scoică, greutăți din lut ars, o figurină antropomorfă din lut ars și altele fragmentare, vase ceramice întregibile etc. Au fost identificate si un număr de 111 morminte aparținând cimitirului sarmatic. Au fost identificate, parțial sau întregi si un număr de 14 ”ringuri” funerare sarmatice. Din morminte provine un bogat inventar din piese de bronz (fibule, cercei, inele, colane simple), de fier (cuțite, catarame, sabie, vârfuri de suliță), monede din perioada romană, denari de argint, vase ceramice întregi de tradiție romană iar altele grosiere, de mai mici dimensiuni”, explică arheologii.

Instituția organizatoare a cercetarii arheologice a fost Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Colectiv de cercetare, text, ilustrații: Cristinel Fantaneanu, Cristian Florescu, Anca Matis.

(FOTO CREDIT: Facebook.com / Arheologia Banatului)

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.