fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCORONAVIRUSINVESTIGAȚIE RISE PROJECT. FELIA INTERLOPĂ DIN AFACEREA CU MĂȘTI

INVESTIGAȚIE RISE PROJECT. FELIA INTERLOPĂ DIN AFACEREA CU MĂȘTI

Publicat în

spot_img
spot_img

Întâi a lucrat cu rakeții din Clanul Sportivilor, apoi a monitorizat achizițiile din ministerul condus de Ludovic Orban, iar acum importă măști și combinezoane medicale turcești de la activiștii politici ai lui Erdogan, dezvăluie o investigație RISE PROJECT.

O cheamă Simona Ciulavu și, între timp, s-a combinat romantic și financiar cu unul dintre cei mai controversați polițiști români: fostul comisar Petru Pitcovici, anchetat în trei dosare de trafic. Două cu droguri și unul cu influență.

Femeia, condamnată în trecut pentru activități interlope, a preluat o firmă inactivă exact când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) declara pandemia de coronavirus, iar câteva zile mai târziu intermedia deja o comandă în numele Unifarm, marcând un profit de sute de mii de euro.

Pe 19 martie, un autocamion ajunge în România încărcat cu un milion de măști de protecție și aproape 30.000 de combinezoane produse în Turcia. Transportul e vital. Europa se confruntă deja cu lipsa acută a materialelor de protecție pentru personalul medical.

Tirul descarcă marfa în curtea Unifarm, după un așa zis blocaj în vama turcă, iar mai departe echipamentele pleacă spre spitale. Măștile sunt simple, în trei straturi, purtate în mod uzual de chirurgi, personal de bloc operator și din secțiile de terapie intensivă.

BSG Business Select se numește firma intermediară dintre furnizorul turc și Unifarm, înregistrată fiind lângă Bucuresti, la parterul unui bloc de pe strada Eroilor din orașul Pantelimon. Iar pentru că a mutat marfa dintr-o parte în alta, a câștigat în jur de 300.000 de euro. Au fost printre singurii care au depus ofertă, cu vreo două săptămâni înainte să se materializeze transportul, ne lămurește Adrian Ionel, șeful Unifarm.

Pe 18 martie 2020, deci cu o zi înainte să le livreze în România, SRL-ul a plătit în Turcia 2.03 lei (0.42 euro) pentru o mască și 36.32 lei (7.5 euro) pentru un combinezon de protecție. A băgat în total  2.976.030 lei (614.400 Euro).

ACTIVISTA LUI ERDOGAN

Producătorul turc este compania HG Promosyon Tekstil, cu sediul în Kucukcekmece, o suburbie a Istanbulului, pe malul european al Mării Marmara. În acte apare o anume Rabia Demir.

Firma a postat pe Instagram fotografia unei cutii de măști identice cu cele trimise în România și două clipuri video din fabrica lor.

Exact aceleași clipuri au mai fost postate însă și pe un alt cont de Instagram, asumat tot de o firmă turcă, dar cu un nume similar, Hasgul Tekstil Promosyon. Aceasta din urmă a fost fondată în 2004 și este deținută de doamna Ulku Farimaz Guler și de soțul acesteia, Ercan Guler.

În 2017, Farimaz Guler era șefa organizației de femei din Istanbul a AK Kadin, partidul de guvernământ fondat și condus de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. Profilele de Twitter și Facebook ale doamnei Guler abundă dintotdeauna în propaganda regimului autocrat de la Ankara.

Ulku Farimaz Guler ne-a confirmat, prin intermediul unui angajat care vorbește limba română, că este producător de măști și că firma BSG din Pantelimon a devenit clientul său când i-a căutat o doamnă care a cumpărat marfa.

Cât despre persoana care apare în hârtii? “Rabia Demir este cineva care lucrează cu actele în firmă. Momentan nu mai avem nicio cerere de la BSG.”

“SE MAI RIDICĂ DE LA NAS”

Măștile nu au suportat un adaos foarte mare, dar combinezoanele au costat mai mult decât dublu în România, adică 84,51 de lei bucata.

8000 de măști au fost livrate Spitalului din Hunedoara. Ion Radu Budae, managerul unității, spune că a plătit 2.51 lei plus TVA la Unifarm pe o mască turcească. Sunt de calitate? “Singura problema ar fi că nu au întăritură la nas și se mai ridică”, a observat directorul.

Epidemiologul Sergiu Tasinschi ne explica însă ce standarde ar trebui respectate în aceste zile: “Măștile chirurgicale sunt eficace pentru că rețin particulele mai mari, dacă respectă standardele europene. Scopul unei astfel de măști este să fie etanșă și pentru asta ar trebui să aibă sârma (n.r. întăritura) de pe nas. Celelalte tipuri de măști, cu filtre (FFP2 și FFP3), sunt recomandate de Organizația Mondială a Sănătății în manevre medicale care implică aerosoli. “

DIVERSIUNEA CU AVOCATUL  SUSPENDAT

“Astăzi am reușit sa aduc din Turcia în România (prin BSG Business și Akyle Security), primul transport de 1.000.000 măști și combinezoane împotriva Coronavirus! Mulțumesc pentru sprijinul absolut premierului Ludovic Orban și d-lui director general Unifarm, Adrian Ionel !!!”

Așa se laudă pe Facebook avocatul Robert Ionescu în ziua în care echipamentele turcești erau descărcate în curtea Unifarm (19 martie). Postarea însă a stârnit confuzie. Omul nu figurează asociat sau angajat al firmei din Pantelimon. În plus, Adrian Ionel, șeful Unifarm, declara presei, cu această ocazie, că nu știe de unde a apărut firma și cine e avocatul respectiv, deși compania de stat a plătit pentru marfă 4,49 milioane de lei. Așa că Ionescu a fost chestionat public pe subiect.

“(…)Contractul a fost între Unifarm și BSG Business Select. În postarea mea apare și firma mea de securitate (n.r. Akyle Security), dar eu sunt și avocat împuternicit al celor de la BSG. Sunt partenerii mei. Cu Unifarm a fost doar acest contract de 1 milion de măști și 30.000 de combinezoane”, spunea el pentru Libertatea.

Numai că Robert Ionescu a fost suspendat din Baroul București în 2016, fiindcă nu și-a mai plătit taxele, deci nu avea cum să reprezinte firma în calitate de avocat.

Fost viceprimar al Capitalei din partea partidului lui Gigi Becali, Robert Ionescu a fost numit inclusiv șef al Agenției de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială din subordinea Ministerului Economiei, în timpul guvernării PDL.

RISE i-a adresat mai multe întrebări, dar avocatul a refuzat să răspundă: “Importurile de echipamente de protecție fac, în această perioadă, obiectul unui plan de acțiune al organelor judiciare românești și pe cale de consecință, conform legii, nu putem furniza informații privind importurile de echipamente, până la finalizarea acțiunii. Primiți, vă rog, asigurarea distinsei mele considerații”.

Citește toată investigația RISE PROJECT AICI

Articole recente

Adolescenta care a înjunghiat un pedagog la un liceu din Oradea a fost reţinută pentru tentativă de omor

Conform anchetatorilor, fata a avut ascuns în mânecă un cuţit cu lama de 21 de cm. Leziunile suferite de bărbat necesită 40-45 de zile de îngrijiri medicale.

O gospodărie tipică săsească din Viscri va fi restaurată cu ajutorul fundației Regelui Charles

Valoarea contractului de finantare este de 207.510 lei, iar fundația Mihai Eminescu Trust are o contribuție proprie de 29.401 lei.

Renumita Filarmonică de Copii din Vlăhița concertează la Biserica Romano-Catolică „Krisztus Király” din Sfântu Gheorghe

În spectacolul intitulat „Îngerii cântă”, cei 140 de membri ai Filarmonicii de Copii vor interpreta lucrări corale bisericești pentru Advent și cântece populare maghiare de Crăciun, precum și adaptări ale cântecelor populare de Crăciun din alte culturi.

O nouă recunoaștere internațională pentru Universitatea Politehnica Timișoara

Universitatea Politehnica Timișoara primește o nouă recunoaștere internațională prin realegerea profesorului Erwin-Christian Lovasz în funcția de Secretar General al Federaţiei Internaţionale de Promovare a Ştiinţei Mecanismelor şi a Maşinilor (IFToMM), la cel de-al XVI-lea Congres Internaţional de Ştiinţa Mecanismelor şi a Maşinilor, la Tokyo, Japonia.

Mai multe articole de același fel