Dr. Cristina Truică, medic-şef în cadrul Secţiei Hematologie şi dr. Lucian Bogdan, medicul-şef al Secţiei Pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Dr. Constantin Opriş” Baia Mare au participat joi, 16 aprilie, cu începere de la ora 11.00, la o videoconferinţă cu medici chinezi, pe tema tratării pacienţilor depistaţi pozitiv cu noul coronavirus.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Cei doi medici-şefi care au fost delegaţi să participe la întâlnire şi pentru faptul că stăpânesc foarte bine limba engleză, discuţiile fiind în această limbă, au fost prezenţi în biroul managerului-interimar al unităţii medicale, George-Alexandru Oros, alături de care s-a aflat şi directorul medical al instituţiei, dr. Vasile-Ioan Pop.

Videoconferinţa a fost posibilă în urma unei acţiuni demarate în plan local, la iniţiativa Consiliului Judeţean Maramureş, a Primăriei Municipiului Baia Mare, dar şi a Filialei Maramureş a Camerei de Comerţ şi Industrie România – China, care au contactat Ambasada Chinei în România, solicitând iniţial acest tip de sprijin pentru medicii maramureşeni. Având în vedere importanţa subiectului pentru întreaga reţea sanitară care tratează pacienţi infectaţi cu noul coronavirus SARS-CoV-2, la nivel naţional, s-a decis lansarea invitaţiei şi către alte unităţi medicale din România, participând, în final, cadre medicale din 40 de spitale din România.

La întrebările medicilor români au răspuns doi experţi clinici din Shanghai: profesorul Qiu Zhongmin, conducător de doctorat şi director al Departamentului de Medicină de Îngrijire Pulmonară şi Critică din cadrul Spitalului Universitar Tongji, precum şi profesorul asociat Shen Yinzhong, medic şef al Departamentului de Infecţie şi Imunologie şi director al Departamentului Medical din cadrul Centrului Clinic de Sănătate Publică din Shanghai. Pentru a folosi cât mai eficient timpul alocat videoconferinţei, toate unităţile medicale participante au pregătit, în prealabil, întrebări pentru cei doi experţi clinici chinezi, fapt care s-a întâmplat şi la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Dr. Constantin Opriş” Baia Mare.

Medicii care au luat parte la videoconferinţă au apreciat cu toţii utilitatea informaţiilor transmise de cei doi medici din China care au tratat pacienţi chiar în epicentrul pandemiei de coronavirus, având rezultate spectaculoase de vindecare într-un timp extrem de scurt.

La finalul videonconferinţei, dr. Cristina Truică, medic-şef al Secţiei Hematologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Dr. Constantin Opriş” a apreciat ca fiind extrem de utile informaţiile primite, iar cei doi medici chinezi care au răspuns întrebărilor au fost cu adevărat pregătiţi să ofere clarificări pentru toate cazurile medicale prezentate. Discuţiile s-au întins pe parcursul a aproximativ trei ore, însă răspunsurile oferite de reprezentanţii medicali din China pot să ajute, în viitor, medicii din România să trateze şi mai eficient pacienţii infectaţi cu noul coronavirus.

“Ne-au răspuns la toate întrebările şi ne-au oferit explicaţii medicale pentru fiecare situaţie în parte. Un lucru pe care l-au subliniat, de exemplu, a fost acela că ventilaţia mecanică este eficientă de la opt ore în sus, cu aparatul pus pe burta pacientului, însă ventilaţia mecanică ar putea fi evitată dacă tratamentul se administrează încă de la primele simptome de boală. Ne-au spus care sunt medicamentele care se pot folosi în faza de debut, ce se poate administra în fazele critice ale bolii, cum putem stabili dacă persoana este pe un trend ascendent de vindecare, pentru că este posibil ca virusul să nu mai fie în corp, însă sănătatea pacientului să se agraveze”, a declarat Cristina Truică, medicul-şef al Secţiei Hematologie.

Potrivit medicilor chinezi, chiar dacă testul PCR arată că bolnavul are rezultat negativ la COVID-19, organele sale pot ceda din cauza bolilor complexe, motiv pentru care pacienţii critici trebuie monitorizaţi şi după vindecarea bolii. În cadrul videoconferinţei s-a vorbit despre paşii care trebuie urmaţi înainte de a se ajunge la ventilaţia mecanică, despre trecerea de la stadiul uşor al bolii spre cel mediu şi apoi grav.

Din nou, s-a subliniat faptul că cei mai expuşi sunt vârstnicii peste 65 de ani, dar şi pacienţii cu boli asociate precum hipertensiune, diabet zaharat, cancere, leucemii etc. S-au recomandat anumite analize care pot urmări posibilitatea ca virusul să fie în organism, dar şi modul în care se poate administra chimioterapia la un pacient infectat cu COVID-19. Medicii chinezi au vorbit despre folosirea anticoagulantelor în secţiile ATI la pacienţii cu SARS-CoV-2, chiar la cei cu risc scăzut, pentru a preveni alte situaţii neplăcute.

Concluzia a fost, în final, că diagnosticul timpurie este cel mai important în infecţia cu SARS-CoV-2, precum şi administrarea de oxigen în primele stadii ale bolii.

Totodată, un aspect la fel de important este legat de dezinfectarea aerului din încăpere, cu menţiunea să nu se afle nicio persoană în incintă, în timpul acestui proces.

Medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă “Dr. Constantin Opriş” Baia Mare au arătat că sfaturile oferite de cei care au reuşit să ţină sub control pandemia sunt extrem de bine-venite, iar recomandările făcute de cadrele medicale din China vor fi aplicate şi în Maramureş. Totodată, au subliniat faptul că şi doctorii chinezi au insistat foarte mult pe faptul că este esenţială cooperarea interspecialităţi, pentru a putea învinge boala şi pentru ca pacientul să poată fi, la final, vindecat. Este posibil ca, în viitorul apropiat, să fie organizată o nouă videoconferinţă cu medici din China, în situaţia în care medicii români vor dori să afle şi alte aspecte medicale care pot duce la vindecarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania