Profesorul Emil Jurcan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia a spus în cadrul emisiunii ”Transilvania Vorbește”, difuzată de televiziunea online Știrile Transilvaniei TV, că este convins că în fiecare familie în care un om moare din cauza infectării cu noul coronavirus se naște un sfânt.

Preot Prof. Emil Jurcan

Părintele profesor Emil Jurcan a fost invitat astăzi în emisiunea ”Transilvania Vorbește” unde a ținut o adevărată dizertație despre semnificația Săptămânii Patimilor și, mai ales, despre ceea ce s-a întâmplat în Vinerea Mare și călătoria Mântuitorului până la momentul răstignirii.

Desigur, părintele Emil Jurcan nu putea să nu amintească și despre situația actuală, despre constrângerile prin care trec credincioșii creștini nevoiți să stea departe de Sfânta Biserică, dar și despre oportunitatea acestei situații care ne duce, prin singurătate, mai aproape de Dumnezeu.

”E o dramă. Gândiți-vă la omul care este intubat, omul care mai are ore, minute de trăit. Familia nu poate să vină să îl vadă pentru că nu are voie, doar din când în când mai vine câte o asistentă sau câte un medic cărora nu le vede fața fiindcă au acele combinezoane. Și oricum ei nu stau prea mult, doar schimbă perfuzia și pleacă repede să nu se viruseze. Omul acela, în singurătatea lui, cu cine rămâne? Noi suntem învățați să vedem doar cifre; câți au mai murit, câte zeci sau sute s-au dus. Dar omul acela este OM. Cine îl ține de mână și îl întărește în acele momente în care nimeni nu se apropie de el? Cine stă lângă el? Stă Dumnezeu! Cristos îl ține de mână. Asta înseamnă speranța în orice suferință, nu numai în situația de acum. Dumnezeu vine și spune: hai acasă. Viața ta de pe pământ nu a fost viață, a fost drumul spre casă. Tu ai crezut că e viață. Alții, în nebunia lor, au adunat averi, au zidit case dar nu știau că ei sunt pe drum, nu acasă. Eu sunt convins că fiecare dintre oamenii aceștia care mor, suferința lor acolo în izolare înseamnă spovedania lor. Dumnezeu le ia boala ca pe o spovedanie. Eu sunt convins că fiecare dintre acești oameni merg în rai. Vreau să dau speranță familiilor lor. Oamenii aceștia nu sunt pierduți, sunt câștigați. În fiecare familie unde moare un om de Covid, se naște un sfânt. Să fiți siguri!

Vedeția mai jos înregistrarea integrală a emisiunii:

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.