Muzeul Etnografic al Transilvaniei este activ în mediul online și în Săptămâna Mare, mai ales că suntem într-un timp definit de obiceiuri și tradiții populare strâns legate de sărbătoarea Învierii Domnului.

Muzeul din Cluj-Napoca prezintă pe pagina de Facebook informații despre un meșteșug specific Paștilor, încondeiatul ouălor, și pune la dispoziția publicului filmulețe din care puteți învăța de acasă cum să decorați ouăle și să aveți la masa de Paști mici opere de artă create de dumneavoastră.

„Operațiunile sau meșteșugul de a înflora ouă se numește scris, săpat, muncit, încondeiat, închistrit, împistrit, picat, împestrițit, sau împuiat iar ouăle se mai numesc ouă cu chicățele, ouă picurate, ș.a. Câteodată ouăle lucrate au numai două culori. Cele muncite sau năcăjite au mai multe culori”, povestește Simion Florea Marian (1847-1907), etnograf, folclorist, istoric, naturalist, profesor, preot, membru al Academiei Române, în lucrarea sa „Cromatica poporului român”.

Puteți vedea toate materialele video realizate de Muzeul Etnografic al Transilvaniei despre încondeiatul ouălor AICI.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.