Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a preluat vineri site-ul guvernamental www.imminvest.ro, gestionat de Fondul de garantare pentru IMM-uri, după ce platforma menită să ajute companiile afectate de criză să ia credite garantate de la bănci nu a funcționat nicio secundă.

Platforma guvernamentală www.imminvest.ro, menită să ajute antreprenorii în dificultate să se înscrie pentru a obţine credite de la bănci, este nefuncţională încă de vineri, din ziua lansării programului. Site-ul a fost găzduit pe serverele din Germania deţinute compania americană Amazon.

„Platforma www.imminvest.ro nu a fost proiectată, dezvoltată şi nici administrată din punct de vedere tehnic sau operaţional de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. În cursul zilei de astăzi (vineri – n.red.), reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii au solicitat sprijin instituţiei noastre în vederea identificării unor soluţii de creştere a nivelului de securitate pe timpul exploatării platformei web de un număr mare de utilizatori simultan. Sunt în derulare activităţile tehnice de preluare a site-ului www.imminvest.ro pe infrastructura Serviciului de Telecomunicaţii Speciale”, au declarat reprezentanţii biroului de presă ai STS pentru Mediafax.

Programul IMM Invest este gestionat de FNCGIMM – Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Întrebat vineri, în cadrul unei videoconferinţe de presă, de ce platforma nu a fost găzduită de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), ci de o companie privată (Amazon), Dumitru Nancu, directorul FNGCIMM, a răspuns: „Am avut comunciare cu STS, fiind o perioada de criză, nici resursele lor nu au reuşit să… au spus că nu au resursele în momentele acestea de criză. Dar, repet, această aplicaţie a fost testată şi practic nu am avut semne de întrebare”.

El a explicat că site-ul a devenit nefuncţional deoarece, la momentul lansării, au fost 397.000 de solicitări de la 132.000 de conexiuni, neaşteptat de mult.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a sugerat că a fost vorba de un atac cibernetic.

IMM Invest este un program guvernamental care ajută firmele mici şi mijlocii afectate de criza coronavirusului să asigure capital de lucru şi de investiţii. Prin intermediul acestui program, statul garantează până la 90% din valoare creditelor obţinute de firme de la bănci. Plafonul garanţiilor acordate de stat este de 15 miliarde de lei, iar 44.000 de firme ar putea fi eligibile pentru aceste credite.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania