În abordarea epidemiei de coronavirus ar trebui să pornim de la înţelepciunea populară potrivit căreia să sperăm că va fi bine, dar să ne pregătim pentru ce poate fi mai rău, a spus premierul ungar Viktor Orbán, vineri, în emisiunea “Bună dimineaţa, Ungaria!”, de la postul public de radio Kossuth. El a spus că şi-ar dori ca viaţa oamenilor să revină la normal, dar deocamdată nu îndrăzneşte să le spună să se relaxeze, ci recomandă menţinerea restricţiilor.

Experţii se aşteaptă ca vârful epidemiei de COVID-19 să se producă în Ungaria în jurul zilei de 3 mai, a declarat Viktor Orbán. El a spus că vârful epidemiei nu a fost atins încă, partea cea mai grea va fi abia de acum încolo, în zilele următoare, iar Ungaria se poate aştepta la o creştere mai rapidă a numărului îmbolnăvirilor.

“Vom intra în faza îmbolnăvirilor în masă”, a spus Orban, însă până când se va întâmpla acest lucru, vom avea paturi de spital, ventilatoare şi personal medical care va şti să le folosească, a punctat premierul Ungariei.

Premierul Orban, care a vizitat un spital, a mai afirmat că, până la momentul de maxim al epidemiei, Ungaria va dispune de 5.000 de aparate de ventilaţie mecanică, faţă de puţin peste 2.000 în prezent. Ulterior, acest total va urca la 8.000, un număr suficient pentru a trata toţi pacienţii cu COVID-19 care vor avea nevoie de ventilaţie mecanică.

”Este necesar să fim pregătiţi pentru cel mai prost scenariu posibil şi să avem cel puţin 8000 de ventilatoare funcţionale şi peste 30 000 de paturi de spital unde pot fi îngrijiţi pacienţii cu coronavirus. Este, într-adevăr, dificil să îţi dai seama cum se pot realiza aceste lucruri”, a mai adăugat Orbán.

Pe de altă parte, dacă relaxarea în Austria a anumitor restricţii va avea succes, numărul infectărilor nu va creşte, iar
sistemul medical din Ungaria este pregătit, vom putea să ne gândim la acest lucru şi la noi, a adăugat prim ministrul, care a menţionat că din punctul de vedere al maghiarilor, Austria este privită drept un laborator. “Să ne bucurăm că, în sfârşit, o dată în viaţă, nu noi suntem şoarecii de laborator”, a spus Orbán.

Mai devreme sau mai târziu va fi inevitabil ca în Budapesta – unde se află 60% dintre infecţii, iar dacă este să privim şi judeţul Pesta, chiar 80% – să fie introduse nişte reguli speciale, a mai spus şeful guvernului de la Budapesta. În capitală sunt logice alte măsuri, decât sunt logice într-un sat mic, motiv pentru care săptămâna viitoare ar trebui să ne gândim la o diferenţiere între aşezări, a explicat Orbán.

Experienţa zilelor de Paşte a arătat că funcţionează bine regulile de utilizare a locurilor publice pe care le-au propus
autorităţile locale, primarii au fost la înălţimea situaţiei, a spus premierul. Şi la sfârşitul acestei săptămâni se aşteaptă vreme bună, “pericolul creşterii contactelor sociale” creşte din nou, astfel că autorităţile locale pot impune noi restricţii, a precizat Viktor Orbán.

Premierul a subliniat, totodată, că 34% dintre cele 68 000 de paturi nu au fost ocupate de pacienţi, astfel că pentru eliberarea a jumătate din numărul total de paturi, doar în cazul a 16% a trebuit decis ca, în măsura în care acolo se afla un pacient a cărui îngrijire putea fi amânată, acesta să fie trimis acasă. În acest sens, îndrumarea profesională a venit din partea unui comitet medical, a punctat Orbán. Sigur că este o decizie dificilă, neplăcută, dar problema nu poate fi rezolvată altfel, a mai spus prim-ministrul. În plus, să transformi un pat de spital într-unul potrivit pentru terapie intensivă este un lucru complicat, a menţionat premierul.

Ne aflăm “în mijlocul unei acţiuni mari, de tip militar”, sigur că acest lucru provoacă neplăceri, a punctat Viktor Orbán.

În ceea ce priveşte deciziile economice, premierul Ungariei a spus că speră ca acestea să dea rezultate. Speră ca totul să fie bine, dar nu este la fel de curajos ca şefii băncii centrale, care spun că economia maghiară va continua să crească. “Ar fi o realizare uriaşă dacă am putea trece prin această criză aproape de 0%”, a concluzionat Orban.

Conform site-ului guvernamental koronavirus.gov.hu, preluat de MTI, bilanţul deceselor a crescut duminică dimineaţa în Ungaria cu 17 cazuri, majoritatea victimelor fiind vârstnici cu boli cronice.Totalul deceselor a ajuns la 189, iar cel al infectărilor la 1.916, dintre care 82 înregistrate de la precedenta raportare. În spitale se află 784 de pacienţi, dintre care 61 sunt conectaţi la ventilatoare, iar 250 de persoane au fost externate după ce s-au vindecat.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania