Directorul producătorului român de farmaceutice, Terapia Cluj, atrage atenția referitor la prețul sulfatului de hidroxiclorochină, materia primă din care se fabrică hidroxiclorochina. Acesta este un medicament care s-a dovedit eficient în lupta cu pandemia de Covid-19 și a fost aprobat deja de Statele Unite, pentru tratarea pacienţilor cu coronavirus.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Dragoş Damian, directorul producătorului de medicamente Terapia Cluj, trage un semnal de alarmă privind preţul materiei prime din care se fabrică hidroxiclorochina, spunând că prețul acesteai a crescut de 15 ori într-o lună. Astfel, de la un preţ de 140 $ / kg de materie primă în urmă cu mai puţin de o lună, prețul a ajuns la 2.200 $ / kg, comanda minimă fiind de 50 kg, iar singura ofertă de pe piață provine din China. 

Redăm ma jos, integral, oprinia lui Dragoș Damian:

„Faţa nevăzută a pandemiei. Sulfatul de hidroxiclorochină, de la un preţ de 140 $ / kg de materie primă în urmă cu mai puţin de o lună, singura ofertă disponibilă pe care am găsit-o este de 2.200 $ / kg, comanda minimă 50 kg, bineînţeles din China. Asta pentru că sunt în derulare studii în China şi UE care par să indice că hidroxiclorochina este un medicament eficient contra COVID-19 şi pentru că SUA a aprobat deja un protocol hidroxiclorochină plus azitromicină pentru această boală. Prin urmare, cererea a explodat chiar şi înainte ca studiile clinice să-i valideze eficienţa şi nu e nici o mirare că preţul materiei prime a crescut de 15 ori.

Dintr-un kilogram de materie primă care costă circa 9.000 lei se fac 5.000 tablete, deci un cost de 1,8 lei / tabletă. Dar preţul maximal aprobat de Ministerul Sănătăţii este de circa 0,5 lei / tabletă, adica un producător ar vinde în pierdere doar prin efectul materiei prime cu cel puţin 1,3 lei fiecare tabletă  pe care ar pune-o pe piaţă în România. Aşa încât nu ne mirăm dacă hidroxiclorochina va ocoli România în plină pandemie”.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania