fbpx
12.6 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂMinistrul Muncii: Îmi doresc ca sistemul public să respecte mai mult mediul...

Ministrul Muncii: Îmi doresc ca sistemul public să respecte mai mult mediul privat și sacrificiile prin care acesta trece. El este cel care va reporni motoarele economiei

Publicat în

spot_img
spot_img

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a transmis în a doua zi de Paște un mesaj pe pagina sa de socializare, spunând că a făcut în această perioadă mai multe constatări, printre care și cea referitoare la piața muncii care s-a schimbat și se va mai schimba în continuare.

Violeta Alexandru spune că cele mai multe oportunități le vor avea cei care au dovedit că se pot adapta și cei care au abilități în a folosi tehnologia nu numai în comunicarea internă cât mai ales în furnizarea serviciilor. De asemenea, susține ministrul Muncii, acum se vede cât este de important să nu lucrezi la negru/la gri pentru că nu poți beneficia, deși ai muncit, de sprijin atunci când ai nevoie și, pentru că, pe termen mediu sau lung, vei ajunge într-un punct în care, în loc să ai o bătrânețe liniștită, primești o pensie mult prea mică față de cât ai nevoie.

Ministrul Muncii spune, de asemenea, că își dorește ca sistemul public să respecte mai mult mediul privat și sacrificiile prin care acesta trece, întrucât el este cel care va reporni motoarele economiei.

”Normal ar fi ca cei care au lucrat la stat, în această perioadă, să fi simțit un fel de patriotism guvernamental despre care văd că se vorbește mult în alte țări. Până la urmă, medici, polițiști, angajații din sistemul public (cei care nu au fugit în fața greutăților, am mai avut și așa ceva!) trebuie să fi simțit importanța ajutorului dat oamenilor în nevoie – o funcție a sistemului public care se atrofiase. Îmi doresc ca sistemul public să respecte mai mult mediul privat și sacrificiile prin care acesta trece. El este cel care va reporni motoarele economiei.”, a scris ministrul Alexandru pe pagina de socializare.

Violeta Alexandru spune că acestă criza a arătat că avem mult mai multe categorii vulnerabile și în disperată nevoie de ajutor decât era evident. Și că ajutorul pentru aceste categorii nu se rezumă la bani.

”Pentru mine, lipsa posibilității, astăzi, de a veni, de exemplu, în sprijinul familiilor monoparentale, în afara punerii la dispoziție a unor fonduri pentru a le suplimenta veniturile în această perioadă grea, a fost cea mai grea încercare. În condițiile în care nici din comunitate nu a venit un sprijin real”, a spus Alexandru.

Redăm mai jos mesajul integral:

Uitându-mă la ceea ce se întâmplă, observ că …

Piața muncii deja s-a schimbat și se va mai schimba în continuare; cele mai multe oportunități le vor avea cei care au dovedit că se pot adapta și cei care au abilități în a folosi tehnologia nu numai în comunicarea internă cât mai ales în furnizarea serviciilor. Se vede cât este de important să nu lucrezi la negru/la gri pentru că nu poți beneficia, deși ai muncit, de sprijin atunci când ai nevoie și, pentru că, pe termen mediu sau lung, vei ajunge într-un punct în care, în loc să ai o bătrânețe liniștită, primești o pensie mult prea mică față de cât ai nevoie. Voi încuraja prin tot ceea ce pot pe cei care muncesc și pe cei care vor să muncească și mai serios, după criză.

Românii vor respinge orice tendință de a re-aduce birocrație în relația instituții/autorități – cetățeni. Cine crede că, după criză, va putea impune bariere administrative noi sau le va putea reînvia pe cele dinainte, se înșeală. Înainte de criză, debirocratizarea se studia și se prezenta la conferințe. Acum am văzut că se poate. Orice tentativă de a re-bicrocratiza va fi aspru sancționată.

Inclusiv în alegeri, tehnologia și distanțarea socială va genera schimbări; numărul cererilor de vot prin corespondență va crește și posibil să votăm în mai multe zile.

Multe firme renunță la procesele decizionale lente și caută să fie mai pragmatice, mai eficente și chiar mai creative. Văd și oportunități care vor duce la creșterea calității serviciilor – se va evita aprovizionarea de la un singur furnizor. Tot pe acest subiect, uitându-mă și la derularea programului de sprijin Șomaj tehnic, pe care îl gestionăm, #lamuncă, aș spune că văd o tendință a companiilor de prezervare a lichidităților prin accesarea oricăror scheme de ajutor de la stat. Nu comentez asupra strategiei acestora, constat că există o tendință de securizare a resurselor existente.

Sprijinul statului oferit în această perioadă, prin șomaj tehnic, prin garanții credite, etc. trebuie completat de un sprijin mai pronunțat din comunități, pentru nevoile acestora, nevoi care vor trebui re-evaluate printr-un dialog cu toate părțile interesate. Din păcate, ajutorul din comunitate, inclusiv prin aportul entităților neguvernamentale, a fost firav. Până acum. Am văzut puține comunități mobilizate, punând laolaltă resurse și dorință de a lupta împreună. În multe cazuri s-a optat exclusiv pentru accesarea măsurilor de sprijin oferite de Guvern.

Normal ar fi ca cei care au lucrat la stat, în această perioadă, să fi simțit un fel de patriotism guvernamental despre care văd că se vorbește mult în alte țări. Până la urmă, medici, polițiști, angajații din sistemul public (cei care nu au fugit în fața greutăților, am mai avut și așa ceva!) trebuie să fi simțit importanța ajutorului dat oamenilor în nevoie – o funcție a sistemului public care se atrofiase. Îmi doresc ca sistemul public să respecte mai mult mediul privat și sacrificiile prin care acesta trece. El este cel care va reporni motoarele economiei.

Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: până în acest punct, Guvernul, alături de Președintele Iohannis, au gestionat singuri criza. Eu, personal, am comunicat, cât am putut, cu câțiva reprezentanți ai altor partide, sunt convinsă și alți colegi au făcut la fel, dar adevărul este că Guvernul a fost lăsat singur să gestioneze și, eventual, să încaseze. Cu alte cuvinte, unii cu munca, alții cu obiective electorale clare. Asta spune foarte mult. Greu cu mizele naționale care unesc forțele politice. Doi oameni simpli care nu s-au văzut niciodată se ajută la greu, fără nicio rezervă. În politică, până se termină calculele de făcut, poate trece criza. Păcat.

Criza a arătat că avem mult mai multe categorii vulnerabile și în disperată nevoie de ajutor decât era evident. Și că ajutorul pentru aceste categorii nu se rezumă la bani. Pentru mine, lipsa posibilității, astăzi, de a veni, de exemplu, în sprijinul familiilor monoparentale, în afara punerii la dispoziție a unor fonduri pentru a le suplimenta veniturile în această perioadă grea, a fost cea mai grea încercare. În condițiile în care nici din comunitate nu a venit un sprijin real.

Nu rezolvăm lucrurile prin izolare internațională. Cei care speculează starea de fapt pentru a sugera închiderea granițelor României sunt de-a dreptul periculoși. Da, măsuri de prevenție și protecție dar Nu izolare. Atenție la aceste discursuri, aparent prind bine, dar efectele lor sunt dezastruoase pe termen mediu și lung.

Vom pregăti, împreună, măsuri adaptate situației actuale și perspectivelor imediate.

Redactia

Articole recente

CLICK PE VIAȚĂ | Tânăra artistă Luana Toader, despre planurile de viitor și parcursul profesional

Invitata podcastului de astăzi are un cumul de îndeletniciri, în curând va fi absolventa...

”Marșul pentru viață” – un eveniment ce vine în sprijinul femeilor însărcinate

Tema ediției din acest an este ”construim împreună pentru viață” și a fost inspirată de situația care a dus la moartea Alexandrei Ivanov, o mamă în vârstă de 25 de ani căreia nu i s-au acordat îngrijirile medicale necesare în urma unui avort spontan.

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Mai multe articole de același fel

Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul e-Factura, extinsă până la 31 mai

De la implementarea sistemului RO e-Factura, Ministerul Finanţelor a avut numeroase discuţii şi întâlniri cu reprezentanţii mediului de afaceri pentru îmbunătăţirea platformei, iar prelungirea perioadei permite persoanelor impozabile să îşi continue adaptarea procedurilor/sistemelor la noile cerinţe, pentru a evita sancţiunile.

Conferinţă dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan, cu ocazia aniversării a 135 de ani de existenţă a Agenției Naționale de Presă AGERPRES

La mulți ani, AGERPRES!!! În 27 martie 2024 se împlinesc 135 de ani de la înfiinţarea primei agenţii de presă "românească, naţională şi autonomă", având titulatura de Agenţia Telegrafică a României sau Agenţia Română - "Agence Telegraphique de Roumanie" - "Roumagence".

Korodi Attila: Miercurea Ciuc devine un centru regional puternic al formării duale

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a semnat astăzi, la București, contractul de finanțare în valoare de 121,67 milioane de lei pentru consolidarea învățământului dual și renovarea campusului școlar din Toplița-Ciuc. Valoarea sprijinului extern obținut prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se apropie de 100 de milioane de lei.