Prețul petrolului a scăzut la un nivel record și a ajuns la cotații negative. Astfel, prețul petrolului american a ajuns la -37 dolari per baril, ceea ce înseamnă că producătorii trebuie să îi plătească pe marii traderi să le ia petrolul. Cifrele sunt însă foarte fluide și situația este în continuă schimbare. Motivele pentru care prețul s-a prăbușit sunt legate de cerere care a scăzut dramatic din cauza pandemiei de coronavirus, iar producătorii de combustibil au rămas fără spațiu de stocare, relatează CNBC.

Astfel, cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în mai, ale cărui contracte futures expiră marţi, a coborât cu peste 98%. Spread-ul dintre contractele futures ale petrolului WTI pentru luna mai şi luna iunie este cel mai mare din istorie, a spus Jeff Kilburg, analist la firma KKM Financial.

”Acesta este un fenomen produs din cauza expirării contractelor pentru luna mai, cuplată cu scăderea record a cotaţiei ţiţeiului”, a spus analistul.

Pandemia de coronavirus a dat o lovitură puternică activităţilor economice la nivel mondial şi a subminat cererea de ţiţei.

În timp ce OPEC şi alte state producătoare de petrol au încheiat un acord istoric, care prevede reducerea livrărilor de ţiţei cu 9,7 milioane de barili pe zi începând cu luna mai, mulâi argumentează că măsura va fi insuficientă pentru a compensa declinul cererii.

Agenţia Internaţională pentru Energie a avertizat în raportul său lunar că cererea de petrol din aprilie ar putea fi cu 29 de milioane de barili pe zi mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, un nivel care nu a mai fost întâlnit din 1995.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.