Vișinel Bălan, un activist pentru respectarea drepturilor copilului și a familiei, a publicat în 19 aprilie, pe pagina sa de Facebook, o “dezvăluire ( însoţită cu imagini video) despre istoria dramatică a unor abuzuri fizice şi emoţionale prin care au trecut mai mulţi copii abandonați, găzduiţi în prezent la unul din centrele de plasament Lupeni, județul Hunedoara”, susține Bălan.

Activistul spune că filmul postat de el este din martie anul trecut, dar că a primit în aceste zile și alte materiale, care arată lucruri întâmplate în acest an și care confirmă faptul că anumite abuzuri nu s-au oprit.

Președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități Copii și Adopții (ANDPDCA), Maria Mădălina Turza, susține că informația publicată de Vișinel Bălan este “fake news”.

Turza a publicat pe pagina sa de Facebook un punct de vedere oficial referitor la informațiile prezentate de activist despre situația de la centrul de plasament din Lupeni.

“Urmare a “sesizarii” pe Facebook realizate de către domnul Vișinel Bălan, în legătură cu un scurt material video din centrul de plasament Lupeni, precizez următoarele:

1. Informația este FAKE NEWS.

2. Materialul video este vechi de mai bine de un an, înainte ca tânărul care îi amenința pe copii cu mătura să părăsească sistemul de protecție. Persoana care manipulează agresiv mătura este un tânăr beneficiar.

3. Doamna care se aude în fundal agresiv, este o angajată, aflată momentan în concediu medical și cercetare disciplinară, deci nu se află în centru. Pe cale de consecință, acest eveniment abuziv, nu a avut loc azi, ci anul trecut.

4. Psiholoaga centrului a aflat la începutul lunii aprilie 2020 de la unul dintre tineri de acest material video mai vechi, a sesizat conducerea DGASPC la data de 9 aprilie 2020 și s-au demarat demersurile pentru cercetare disciplinară.

5. Astăzi, 19 aprilie, după ce am luat legătura cu directorul DGASPC Hunedoara, aceasta a verificat personal situația, care nu s-a confirmat a se fi întâmplat azi, s-a deplasat la sediul Direcției, mi-a comunicat stadiul demersului de cercetare disciplinară.

6. Tot astăzi conducerea DGASPC Hunedoara a sesizat și Poliția cu privire cu privire la materialul video din anul 2019 și care face obiectul cercetării interne.

7. Angajata în cauză nu se află în contact cu tinerii, copii sau adulții din sistem și nici nu va mai avea acest prilej până la finalizarea anchetelor.

Imaginea de mai jos, este în schimb de AZI. Situația în Centrul de la Lupeni este normală, copiii se bucură de ziua de sărbătoare, iar angajații i-au angrenat în diferite activități.

Există, într-adevăr, o serie de tensiuni la nivel de personal, independent de relația cu cei mici.

Apreciez orice informație care este de natură să scoată la lumină vreun pericol la adresa unui copil sau adult din sistemul de protecție.

Pe mine personal mă sună zeci de adulți și copii și tot în acest spirit am înființat un TELVERDE dedicat posibilelor abuzuri din centre (0800.500.550) și m-am făcut o prioritate din monitorizarea centrelor.

Aș vrea însă, să văd responsabilitate și bună credință când distribuim în spațiul public informații pe care avem datoria să le prezentăm corect. Asta, evident, dacă alegem să facem “dreptate” pe Facebook.

Dacă însă urmărim o finalitate reală și eficientă, canalele oficiale de comunicare rămân mereu deschise, ca și numărul meu de telefon, domnule Vișinel Bălan”.

Vișinel Bălan a publicat pe site-ul său precizările transmise de președintele ANDPDCA și prezintă un punct de vedere la informațiile semnalate de Maria Mădălina Turza.

La observația președintelui ANDPDCA că informația publicată de el este un “fake news”, activistul susține că a preluat o sesizare și a analizat-o. “Mi-am spus o serie de întrebări, i-am adresat tânărului o serie de întrebări înainte de a publica înregistrarea video. Am simțit un strigăt disperat de ajutor și am decis să cer ajutorul opiniei publice. Din păcate, doar așa se activează autoritățile. Pentru câteva minute m-am pus în pielea acelui copil. Am fost ca el, am suferit ca el și știu metodele de a mușamaliza abuzurile. De aceea am ales să nu tac, de aceea am publicat acel video. Știu ce înseamnă să vrei să vorbești despre abuzul suferit și să nu te asculte nimeni”, susține Vișinel Bălan.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.