Sindicatul „Solidaritatea” Hunedoara avertizează că există riscul opririi Termocentralei Mintia în perioada următoare din cauza lipsei stocurilor de cărbune și a întreruperii circulației trenurilor pe calea ferată în perioada 23-29 aprilie, pentru efectuarea unor lucrări programate.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Termocentrala Mintia asigură apa caldă şi agentul termic pentru peste 4.000 de locuinţe, şcoli, grădiniţe, Spitalul Judeţean, instituţii publice şi aproximativ 300 de agenţi economici din Deva, potrivit datelor Primăriei Deva valabile la sfârșitul anul trecut.

Sindicaliștii de la Mintia mai susțin că Ministerul Economiei a refuzat promovarea folosirii la termocentrală a unui sort de cărbune cu conținut redus de sulf pentru conformarea instalațiilor de ardere la condițiile de mediu, cu toate că în 22 noiembrie anul trecut a fost realizat cu succes testul de ardere folosindu-se cărbune fără sulf.

“În prezent în depozitul termocentralei se află peste 10.000 tone de cărbune (lignit), cu concentrație de sulf mai mare cu peste 2500 de ori față de cel recomandat de ICEMENERG în urma testului de ardere. Acest derapaj este girat de Ministerul Economiei, domnul ministru Virgil Popescu fiind direct responsabil de creșterea emisiilor de SO2 ca urmare a arderii acestui deșeu provenit din zona Oradea, precum și de îmbolnăvirea populației care locuiește în vecinătatea Termocentralei Mintia. Solicităm Guvernului României, Prefecturii Hunedoara, Primăriei Deva, Consiliului Județean și cel local să oprească folosirea cărbunelui cu concentrație de sulf mai mare de 0.12%, similar cu cel testat în 22 noiembrie 2019. Am cerut conducerii CEH (Complexul Energetic Hunedoara – n. red.) buletinele de analiză a cărbunelui de Voievozi (Oradea), pentru a le aduce la cunoștința opiniei publice, în încercarea de a obliga Ministerul Economiei să conformeze Termocentrala Mintia la condițiile de mediu”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Sindicatul „Solidaritatea” Hunedoara.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania