Azi vă invităm să faceți o călătorie înapoi în timp, tocmai până în inima regală a Daciei străvechi. Ascunsă între pădurile din Munții Orăștiei, la o altitudine de aproape 1.200 de metri, Sarmizegetusa Regia nu a fost nicicând o cetate oarecare. Aici s-a aflat centrul politic, economic, militar și religios al poporului dac.

Această întinsă așezare fortificată a fost reședința regilor daci începând cu a doua jumătate a secolului I î.H., atingând vârful dezvoltării în timpul domniei lui Decebal. Descoperirile arheologice  de la Sarmizegetusa Regia reprezintă dovada unui grad înalt de dezvoltare a civilizației dacice, atât din  punct de vedere militar, cât și spiritual și meșteșugăresc. Pe toată întinderea sitului se pot observa  urme ale unei organizări sistematizate a teritoriului: ziduri fortificate, drumuri pavate, cartiere civile și zona sacră a templelor. Datorită inestimabilei sale importanțe culturale, Sarmizegetusa Regia este înscrisă pe lista monumentelor de patrimoniu UNESCO, alături de  celelalte cetăți dacice din Munții Orăștiei.

Strălucirea enigmatică a vechii capitale a Daciei de la Grădiștea de Munte continuă să ne  stârnească imaginația, adâncindu-ne într-o continuă căutare de deslușire a misterului în care stă  învăluită, de mai bine de 2 milenii, civilizația străvechilor daci.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.