Azi vă invităm să faceți o călătorie înapoi în timp, tocmai până în inima regală a Daciei străvechi. Ascunsă între pădurile din Munții Orăștiei, la o altitudine de aproape 1.200 de metri, Sarmizegetusa Regia nu a fost nicicând o cetate oarecare. Aici s-a aflat centrul politic, economic, militar și religios al poporului dac.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Această întinsă așezare fortificată a fost reședința regilor daci începând cu a doua jumătate a secolului I î.H., atingând vârful dezvoltării în timpul domniei lui Decebal. Descoperirile arheologice  de la Sarmizegetusa Regia reprezintă dovada unui grad înalt de dezvoltare a civilizației dacice, atât din  punct de vedere militar, cât și spiritual și meșteșugăresc. Pe toată întinderea sitului se pot observa  urme ale unei organizări sistematizate a teritoriului: ziduri fortificate, drumuri pavate, cartiere civile și zona sacră a templelor. Datorită inestimabilei sale importanțe culturale, Sarmizegetusa Regia este înscrisă pe lista monumentelor de patrimoniu UNESCO, alături de  celelalte cetăți dacice din Munții Orăștiei.

Strălucirea enigmatică a vechii capitale a Daciei de la Grădiștea de Munte continuă să ne  stârnească imaginația, adâncindu-ne într-o continuă căutare de deslușire a misterului în care stă  învăluită, de mai bine de 2 milenii, civilizația străvechilor daci.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania