Reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Cluj sunt nemulțumiți de deciziile Ministrului Educației cu privire la obligativitatea elevilor de a participa la cursurile online. Reprezentanții CJE Cluj atrag atenția că sunt mulți copii care nu au calculatoare, tablete și nici măcar conexiune la internet.

Ministerul Educației anunță că a fost emis ordinul de ministru privind instrucțiunea de organizare a procesului educațional pe perioada suspendării cursurilor. Prezența online la cursuri a elevilor și a cadrelor didactice va fi monitorizată de unitățile de învățământ, prevede comunicatul oficial.

“Educația gratuită s-a dovedit în nenumărate rânduri o iluzie în România, prin prezentul ordin, părintele are obligația de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura accesul elevilor la orele on-line dar uităm de egalitatea de șanse și cel mai important uităm că un număr considerabil din populația României se zbate pentru a avea ce pune pe masă ziua următoare. Înainte de a emite alt ordin care să discrimineze în continuare actorii principali ai învățământului, cerem doamnei Ministru Monica Cristina Anisie să privească realitatea țării noastre și anume realitatea din teritoriu care de fiecare dată este uitată“, declară Rareș Gălățan Ovidiu, Președintele Consiliului Județean al Elevilor Cluj.

La puțin timp după instituirea stării de urgență pe teritoriul României și suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar, Consiliul Național al Elevilor a transmis Ministerului Educației și Cercetării o serie de propuneri menite să faciliteze desfășurarea actului de predare-învățare-evaluare în mediul online. În ciuda acestui fapt, Ministerul Educației și Cercetării a emis marți un ordin care prevede faptul că elevii au obligația de a participa la cursurile online organizate de către unitățile de învățământ, fără a asigura, însă, un cadru legal care să permită achiziționarea infrastructurii necesare desfășurării acestor cursuri (tablete, calculatoare etc.), atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice. „Această măsură are un profund caracter discriminatoriu, având în vedere faptul că, în România, sute de mii de copii nu au acces la facilități precum internet, infrastructură electronică șamd”, mai spun reprezentanții CJE Cluj.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.