Medicul Virgil Musta, coordonatorul Secției de COVID din Cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, spune că a introdus noi medicamente în tratarea bolnavilor de COVID, administrând anticoagulante și antiinflamatoare steroidiene alături de antivirale și antibiotice, după ce a constatat că multe dintre decese au fost cauzate de tromboze.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Acestea se administrează preventiv, în formele uşoare şi la asimptomatici, dar şi curativ.

Dr. Virgil Musta a explicat că decizia a fost luată în urmă cu circa două săptămâni, după ce echipa COVID a Spitalului “Victor Babeş” din Timişoara a primit o serie de informaţii medicale legate de mecanisme patogenice şi noi studii legate de acestea, iar el a participat la mai multe conferinţe internaţionale cu specialişti în domeniu, pe această temă.

“S-a remarcat că o mare parte din pacienţi prezintă probleme la nivelul vaselor mici pulmonare, cardiac, cerebral şi poate şi al altor organe şi că, de fapt, una dintre principalele cauze ale deceselor este această tromboză, pentru că oxigenul nu mai poate fi transportat de la plămâni în organism, întrucât sunt trombozate vasele. (…). M-am gândit să introduc în protocolul nostru şi terapia patogenică, cât mai devreme, pentru a evita aceste complicaţii, întrucât s-a constatat că, cu cât se acţionează mai devreme, cu atât riscul de a se trece în forme grave scade. Şi atunci, am creat acest protocol care. pe lângă antivirale, conform protocolului naţional, prezintă şi antiinflamatorii steroidiene şi anticoagulante”, a declarat dr. Virgil Musta pentru AGERPRES.

Potrivit acestuia, în mod normal, la tromboze este predispus organismul persoanelor în vârstă cu o anumită patologie, dar s-a constatat că, în cazul coronavirusului, inflamaţia produce această hipercoagulabilitate şi la tineri.

Virgil Musta a atras atenţia că trendul îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, în judeţ, este în continuare în creştere, iar contaminările se fac acum “de la om la om”, pentru că nu se respectă reguli elementare de protecţie.

“Avem în spital acum 120 de internaţi cu coronavirus. Dăm drumul la vindecaţi, dar vin alţii. Cazurile noi se contaminează unii de la alţii. Nu mai sunt cei care vin din afara graniţelor. Se contaminează pentru că merg unde nu trebuie, nu au mască, stau de vorbă în stradă. Trebuie să fim precauţi, chiar dacă vom fi uşor mai relaxaţi. Altfel, va fi şi mai rău”, a mai spus dr. Virgil Musta.

Doctorul Virgil Musta este membru în Comisia Naţională de Management Clinic şi Epidemiologic al COVID-19.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania