Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) este coordonatorul unui proiect european de cercetare, care are ca scop dezvoltarea unui sistem de îngrijire și tratare a persoanelor în vârstă la domiciliu, după externarea din spital, cu ajutorul unor roboți sociali.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Proiectul, intitulat European Active Assisted Living (AAL)1 H2HCare, a fost lansat miercuri, întâlnirea participanților la program având loc online, fiind organizată de coordonatorul proiectului – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Consorțiu H2HCare este format din: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (coordonator), Tellu IoT AS (Norvegia), University Hospitals of Geneva (Elvetia), ConnectedCare Services B.V. (Olanda), Seniornett (Norvegia) și No Isolation (Norvegia).

Proiectul își propune să sprijine persoanele în vârstă cu insuficiență cardiacă în tranziția de la îngrijirea de urgență din spital la îngrijirea la domiciliu, dezvoltând un sistem de asistență digitală bazat pe roboți pentru a-i ajuta să implementeze și să adere la tratamentul medicamentos și non-farmacologic (schimbarea stilului de viată) recomandat. “Utilizând roboti sociali, senzori IoT și tehnici de inteligență artificială, sistemul H2HCare va oferi următoarele funcționalități pentru utilizatorii finali: monitorizare precisă cu ajutorul dispozitivelor IoT a pacienților si urmărirea aderenței la tratament a acestora după externare pentru a prevenii re-spitalizarea lor; sprijin pentru creșterea aderenței la tratamentul recomandat după externare prin asigurarea unei legături directe cu medicii, care să le permită oamenilor în vârsta să își gestioneze eficient recuperarea acasă; evaluarea holistică a riscurilor de reinternare pentru fiecare pacient și ajustarea nivelului de suport ce va fi oferit prin intermediul robotului social”, au explicat reprezentanții UTCN.

Proiectul va fi implementat pe durata a trei ani, aprilie 2020 – martie 2023, are un buget total de 1.6 milioane de euro și este coordonat de conf. dr. ing. Tudor Cioara, membru al Laboratorului de Cercetare în Sisteme Distribuite al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul UTCN.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania