Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) este coordonatorul unui proiect european de cercetare, care are ca scop dezvoltarea unui sistem de îngrijire și tratare a persoanelor în vârstă la domiciliu, după externarea din spital, cu ajutorul unor roboți sociali.

Proiectul, intitulat European Active Assisted Living (AAL)1 H2HCare, a fost lansat miercuri, întâlnirea participanților la program având loc online, fiind organizată de coordonatorul proiectului – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Consorțiu H2HCare este format din: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (coordonator), Tellu IoT AS (Norvegia), University Hospitals of Geneva (Elvetia), ConnectedCare Services B.V. (Olanda), Seniornett (Norvegia) și No Isolation (Norvegia).

Proiectul își propune să sprijine persoanele în vârstă cu insuficiență cardiacă în tranziția de la îngrijirea de urgență din spital la îngrijirea la domiciliu, dezvoltând un sistem de asistență digitală bazat pe roboți pentru a-i ajuta să implementeze și să adere la tratamentul medicamentos și non-farmacologic (schimbarea stilului de viată) recomandat. “Utilizând roboti sociali, senzori IoT și tehnici de inteligență artificială, sistemul H2HCare va oferi următoarele funcționalități pentru utilizatorii finali: monitorizare precisă cu ajutorul dispozitivelor IoT a pacienților si urmărirea aderenței la tratament a acestora după externare pentru a prevenii re-spitalizarea lor; sprijin pentru creșterea aderenței la tratamentul recomandat după externare prin asigurarea unei legături directe cu medicii, care să le permită oamenilor în vârsta să își gestioneze eficient recuperarea acasă; evaluarea holistică a riscurilor de reinternare pentru fiecare pacient și ajustarea nivelului de suport ce va fi oferit prin intermediul robotului social”, au explicat reprezentanții UTCN.

Proiectul va fi implementat pe durata a trei ani, aprilie 2020 – martie 2023, are un buget total de 1.6 milioane de euro și este coordonat de conf. dr. ing. Tudor Cioara, membru al Laboratorului de Cercetare în Sisteme Distribuite al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul UTCN.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.