„Este inadmisibil ca firmele să fie scutite de aceste taxe, iar organizațiile non-profit să nu beneficieze de această măsură pentru a aduce materiale de protecție pentru spitale sau case de bătrâni”, a subliniat președintele PLUS, Dacian Cioloș, vineri, în cadrul unei noi ședințe a Celulei executive de criză PLUS, adăugând faptul că PLUS trebuie să ceară imediat Guvernului Orban să rezolve urgent această problemă.

„Tocmai am aflat că ONG-urile care ajută în această criză populația plătesc TVA și taxe vamale pentru importul de măști, mănuși și alte echipamente medicale de protecție pentru criza coronavirus. Acest lucru este de neconceput, trebuie să cerem imediat Guvernului să rezolve urgent această problemă cât timp Comisia Europeană a decis pe 3 aprilie scutirea de taxe vamale și TVA pentru materiale de protecție aduse din afara UE.

Este inadmisibil ca firmele să fie scutite de aceste taxe, iar organizațiile non-profit să nu beneficieze de această măsură pentru a aduce materiale de protecție pentru spitale sau case de bătrâni. Înțeleg că soluția pentru ca acest lucru să se întâmple e foarte simplă, echipa condusă de Anca Dragu a scris-o, haideți să o trimitem către Guvern imediat după ce terminăm această ședință pentru că altfel o parte din banii donați de oameni pentru măști și mănuși se duc la stat în loc să ajungă la cadrele medicale pentru protecție”, a declarat liderul PLUS.

Referindu-se la sprijinul la nivel european privind instrumentele financiare puse la dispoziția statelor membre, Dacian Cioloș a punctat faptul că „situația a început să se miște într-o direcție pozitivă”. „Există un Plan de relansare a economiei la care am lucrat și noi ca Delegație în Parlamentul European și am ținut la curent și Guvernul cu ce se pregătește și cum putem maximiza posibilele noastre avantaje ca țară. S-au adoptat deja o serie întreagă de măsuri de sprijin pentru statele membre care presupun: mobilizarea de rezerve strategice, fonduri pentru IMM-uri, pentru echipamente medicale, pentru salvarea de locuri de munca, imprumuturi pentru statele membre șamd.

Avem nevoie de și mai mult și de aceea Grupul Renew a avut inițiativa unei rezoluții care a fost adoptată de Parlamentul European săptămâna trecută și în care cerem un Plan masiv de relansare care să fie coroborat cu Bugetul multianual.

Ieri a avut loc un Consiliu European în care statele membre au dat Comisiei mandat să vină cu o propunere concretă de buget de relansare și Cadru financiar multianual revizuit.

Comisia va veni cu o nouă propunere de buget multianual (MFF) pentru perioada 2021-2027, dar și un Plan de relansare economică.
Planul de relansare va include măsuri de sprijin a economiei europene sub forma de granturi, împrumuturi, garanții și alte forme de finanțare. Nu avem încă o suma confirmată a acestui pachet total însă noi ne așteptam ca acesta sa fie consistent”, a punctat liderul PLUS.

În vizunea sa, „criza nu se va termina atât de repede pe cât credem noi”. „Ridicarea unor interdicții de circulație, redeschiderea unor activități și întoarcerea la o parte din normalul anterior nu se pot face decât treptat și cu atenție. Este posibil ca numărul de cazuri COVID-19 să crească din nou, așa că ar fi potrivit să fim pregătiți pentru orice scenariu posibil și să gândim toate propunerile noastre în această perspectivă.

Este de datoria politicului să trateze cetățenii cu responsabilitate și respect și să nu ia măsuri sau să se comporte de parcă ar avea de-a face cu copii lipsiți de capacitatea de a înțelege gravitatea situației. Cetățenii români trebuie să știe adevărul, să înțeleagă gravitatea situației și să aibă încredere că se vor lua cele mai bune și echilibrate măsuri. Acest lucru nu este doar o datorie politică, dar mai ales un semn de respect la adresa concetățenilor noștri.

Din acest motiv cred că e necesar ca guvernul să aibă o comunicare mai aplicată și mai transparentă cu publicul. Derapaje inadmisibile, ca în cazul Streinu-Cercel, nu fac decât să sape la temelia relației dintre stat și cetățean, iar o relație distrusă cu autoritatea nu duce decât la violență și dezordine socială, așa cum am văzut în unele situații din ultimele săptămâni.

Așadar, scopul nostru pentru următoarea perioadă este să ajutăm, cu mijloacele care ne stau la dispoziție, la o mai bună înțelegere a situației, să comunicăm cu toți factorii de decizie și cu cetățenii și să oferim soluții acolo unde suntem capabili să ne implicăm”, a mai spus Dacian Cioloș.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania