27.6 C
Cluj-Napoca

Aplicație pentru monitorizarea pacienților cu COVID-19, creată de IT-iști din Cluj

Published:

O echipă de IT-iști din Cluj-Napoca a creat o aplicație pentru monitorizarea pacienților cu COVID-19 aflați în îngrijire la domiciliu. Spectro.Life ajută la reducerea timpului între primele simptome și începutul  tratamentului, și reduce, astfel, complicațiile, durata de recuperare și costurile de tratament, iar timpul medicilor este folosit mult mai eficient.

Aplicația a fost lansată de Spectro.AI, în parteneriat cu Zaraz Digital, alături de Asociația Medicilor de Familie Cluj, ajutat de Asociatia Beard Brothers și Garmin Health.

Pacienții care se prezintă la medicul de familie cu simptome ușoare și în urma testării sunt confirmați cu COVID-19, dar nu necesită spitalizare, pot opta pentru supraveghere la distanță prin aplicația Spectro.Life și ceasuri compatibile Garmin Connect. Folosirea aplicației este gratuită atât pentru medici cât și pentru pacienți pe perioada pandemiei. În limita fondurilor, Asociația Beard Brothers va oferi ceasuri Vivosmart 4 prin medicii de familie pacienților care nu dețin echipamente compatibile Garmin Connect. Aplicația poate fi folosită pe propria răspundere pentru monitorizarea sănătății individuale și fără ca utilizatorul să fie conectat la medic.

“Am început din dorința de a ajuta oameni cu diabet în urmă cu mai bine de un an, iar situația curentă ne-a cerut să schimbăm puțin focusul, să accelerăm și să punem ce am construit în folosul comunității. Pentru asta am avut nevoie și de o echipă inimoasă formată și din mulți voluntari cărora le mulțumesc și fără de care nu am fi putut lansa  azi să ajutăm”, spune Zsolt Kovács, Chief Digital Officer Spectro.AI.

Supravegherea la distanță, soluția ideală pentru pacient și medic

Echipa care a creat aplicația explică de ce este nevoie de Spectro.Life. Cazurile de infecție COVID-19 cresc în mod exponențial și spitalele se confruntă cu deficiențe grave de paturi   pentru pacienți. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca toate persoanele suspecte de COVID-19 care au o infecție respiratorie acută severă să fie testate la primul punct de contact cu sistemul de sănătate și tratamentul de urgență să fie început în funcție de gravitatea simptomelor. Pentru cei care prezintă simptome ușoare, se recomandă tratamentul la domiciliu pentru evitarea suprasolicitării sistemului de sănătate. Cu toate acestea, toți pacienții trebuie supravegheați de către personalul medical. În acest caz, supravegherea la distanță este soluția ideală atât pentru pacientul relativ stabil, cât și pentru medic.

Spectro.Life face monitorizarea ușoară a stării de sănătate. După confirmarea diagnosticului cu COVID-19 pacienții pot stabili o comunicare directă cu medicul prin aplicația Spectro.Life pentru pacienți. În anumite spitale, pacienții vor fi echipați cu dispozitive inteligente și li se va cere să instaleze aplicația Spectro.Life pentru pacienți. Aplicația conectată la Garmin Connect va furniza medicului parametrii vitali ai pacientului, cum ar fi saturația de oxigen, frecvența cardiacă, respirația și alte date de sănătate. Unii parametri, cum ar fi temperatura corpului, trebuie adăugați manual. Datele pacientului vor fi vizibile în timp real medicului prin intermediul tabloului de bord Spectro.Life pentru medici. În cazul unei decompensări, medicul va putea reacționa în timp util.

“În contextul pandemiei COVID 19, telemedicina este soluția optimă de a ne ajuta pacienții, respectând distanțarea socială dar oferind soluții de monitorizare, diagnostic și tratament. Medicii de familie au rămas în prima linie asigurând asistenta medicala a pacienților cu boli cronice, asistența gravidelor și a copiilor, urgențe minore și, nu în ultimul rând, monitorizând  persoanele aflate în autoizolare la domiciliu. Vor veni, probabil, zile mai grele, în care persoanele asimptomatice sau cu infecție ușoară, vor fi monitorizate la domiciliu, de către medicii de familie. Încercăm sa fim pregatiți si pentru această provocare! Există soluții informatice care ne pot ajuta extrem de mult în monitorizarea acestor bolnavi”, susține președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj, Emiliana Costiug.

Mai multe informații despre aplicația pentru monitorizarea pacienților cu COVID-19 puteți afla pe site-ul Spectro.Life și pe pagina de Facebook a proiectului. Tot aici aflați cum puteți ajuta prin donații ca această aplicație să fie folosită la scară cât mai mare în România în beneficiul bolnavilor infectați cu coronavirus.

(SURSĂ FOTO: Facebook.com/spectro.life)

Related articles

spot_img

Recent articles

spot_img