Consiliul Județean (CJ) Hunedoara a anunțat luni că a început demersurile pentru clarificarea regimului juridic al cetăților dacice din Munții Orăștiei, pe care le va prelua în administrare.

Administrația județeană a achiziționat servicii topografice, iar măsurătorile în teren vor începe începând de luni, sub supravegherea reprezentanților Direcției Județene de Cultură Hunedoara. La măsurători și delimitări în teren vor luat parte și reprezentanți ai Institutului Național al Patrimoniului și Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, imediat ce se vor ridica restricțiile impuse de starea de urgență. Prima cetate în care se desfășoară măsurătorile topo este cea de la Costești – Cetățuie.

Cetățile dacice Costești – Cetățuie, Costești – Blidaru, Luncani – Piatra Roșie și Bănița vor fi administrate de CJ Hunedoara, iar cetatea Căpâlna, de CJ Alba.

Legea privind regimul juridic al cetăților dacice din Munții Orăștiei, care prevede noul regim de administrare a monumentelor UNESCO, a fost promulgată în martie anul acesta de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit actului normativ, autoritățile județene au obligația să clarifice regimul juridic al cetăților prin inventarierea și înscrierea acestora în patrimoniul public al județului.

“Prin realizarea măsurătorilor topografice se au în vedere determinarea suprafețelor aferente zonei 1 și zonei 2, identificarea proprietăților prin suprapunerea cu schițele de carte funciară veche, discuții cu proprietarii sau urmașii acestora în vederea cedării dreptului de proprietate în favoarea Consiliului Județean Hunedoara, demararea procedurilor de expropriere pentru cauză de utilitate publică în cazul proprietarilor cu care nu se ajunge la o înțelegere concretă”, susțin reprezentanții CJ Hunedoara. În termen de un an de la intrarea în vigoare a legii, reprezentanții Ministerului Culturii și ai CJ Hunedoara vor elabora planul de protecție și gestiune a cetăților dacice, prin care se vor stabili măsurile de protecție și modalitatea efectivă de punere în valoare a celor patru situri aflate pe teritoriul județului Hunedoara, care, împreună cu situl Sarmizegetusa Regia, administrat deja de CJ Hunedoara, și cetatea Căpâlna, din județul Alba, formează ansamblul dacic inclus în lista patrimoniului mondial UNESCO.

(SURSA FOTO: patrimoniu.ro)

Citește și

Legea privind cetăților dacice din Munții Orăștiei, promulgată de președintele României. Consiliile județene din Hunedoara și Alba preiau administrarea monumentelor UNESCO

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.