Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan (foto), a susținut luni o declarație de presă în care a prezentat situația economică a orașului, în contextul scăderii veniturilor din cauza pandemiei Covid-19.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Primăria Oradea își va reduce cheltuielile cu 9 milioane de euro, din cauza crizei provocate de coronavirus.

“Așa cum se știe veniturile unui oraș depind de situația economică a orașului respectiv și de veniturile locuitorilor săi. Datorită situației actuale și veniturile orașului Oradea au scăzut foarte mult, întrucât cea mai mare parte din veniturile noastre proprii provin din impozitele pe salarii. Astfel, în cursul lunii martie, ca urmare a deciziilor guvernamentale, a blocajului socio-economic am avut peste 10.000 de orădeni în șomaj tehnic, iar în cursul lunii aprilie peste 20.000 de oameni în acestă situație, deci putem spune că peste 20% din forța de muncă din Oradea este în șomaj. Estimăm că în cursul lunii următoare, acest număr se va reduce la jumătate, și treptat, treptat din luna iunie încolo, șomajul va scădea și se va apropia apoi, către finalul anului, de rata cunoscută anterior. Ca urmare a acestui fapt, cu cel puțin 3 milioane de euro vom încasa mai puțin în aceste câteva luni de zile, față de suma pe care ne-am programat-o de 50 milioane de euro”, susține primarul Oradiei, Ilie Bolojan.

De asemenea, din cauza măsurilor care au fost adoptate, veniturile orașului provenite din închirieri au scăzut destul de mult, la fel cele din parcări, dar și alte venituri din impozitele pe proprietăți, din taxele plătite de firme.

“Toate acestea fac ca veniturile să scadă într-o variantă optimistă cu 5 milioane de euro, iar într-o variantă pesimistă 9 milioane de euro. Prin urmare, ne-am diminuat cheltuielile cu valoarea maximă, deci cu 9 milioane de euro, păstrând o rezervă de câteva milioane pentru cazul în care lucrurile se vor îmbunătăți. Aceste reduceri de cheltuieli vor avea efect în primul rând asupra investițiilor pe care Primăria Oradea le derulează anul acesta, dar și asupra cheltuielilor de funcționare”, a explicat primarul Ilie Bolojan.

Printre investițiile care vor fi afectate se numără programul de reabilitare a fațadelor, care va avea alocată o sumă mult mai mică, apoi unele lucrări de asfaltare a străzilor din cartierele noi, care vor fi amânate pe anul viitor, iar la final de an se va încerca probabil amânarea pe anul 2021 a anumitor lucrări și a anumitor plăți. În felul acesta, în lunile următoare toate proiectele europene pe care Primăria Oradea le are câștigate vor fi derulate cu viteză maximă, în așa fel încât să se mențină absorbția de bani europeni la un nivel cât mai ridicat posibil.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania