Pictura unei biserici de lemn din Transilvania, ascunsă 120 de ani sub tencuială. Frumusețea ei neștiută a apărut înainte de Paști

0
150

Fragmente din pictura exterioară a bisericii de lemn din localitatea Chechiș, județul Sălaj, databile de la sfârșitul sec. al 18-lea – începutul sec. al 19-lea, au fost descoperite după 120 de ani de la acoperirea lor cu tencuială.

Descoperirea a fost anunțată de istoricul Bogdan Ilieș, care spune că fragmentele din vechiul decor pictat al bisericii au fost scoase la lumină cu prilejul pregătirilor făcute de sătenii din Chechiș pentru sărbătoarea Învierii Domnului.

“Intenția comunității din Chechiș de a pregăti biserica veche a satului pentru sărbătorile de Paște a făcut ca o parte din tencuiala lăcașului de cult să fie îndepărtată iar cu această ocazie au fost scoase la lumină fragmente din vechiul decor pictat al bisericii. Trăsăturile acestor picturi indică realizarea lor cândva spre sfârșitul secolului al XVIII-lea sau începutul secolului XIX, acest eveniment putând fi pus în legătură cu momentul datării bisericii, considerat a fi anul 1794. În anul 1899, biserica a fost alungită cu două orgii (stânjeni), s-au tăiat ferestre mai mari și s-a tencuit”, explică Bogdan Ilieș.

Istoricul susține că descoperirea acestor picturi crește considerabil valoarea acestui edificiu de cult, care nu se află înscris în Lista Monumentelor Istorice.

“Totodată, păstrarea acestor scene exterioare particularizează vechea bisericuță și o așază alături de altă biserică de lemn din Sălaj, cea din Păușa, renumită pentru scenele sale exterioare pictate. În prezent, lucrările au fost suspendate iar porțiunile de pictură descoperite vor fi protejate în zilele următoare după recomandările avizate ale unui restaurator”, a precizat istoricul.

Puteți vedea mai multe imagini cu pictura bisericii de lemn din Chechiș pe pagina de Facebook a istoricului Bogdan Ilieș.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania