Multă lume e supărată, pe bună dreptate, de faptul că stă în case, că nu mai poate sta, spre exemplu, la cozi. Să își plătească facturile. Să socializeze. Să se plimbe până la un ghișeu. Unde, la acel ghișeu, să se certe un pic, așa, mai mult de formă, cu „ghișiera”. Dar până la urmă plătește facturile, vede cât a cheltuit vecinul, aude cum se revoltă alții vizavi de unii bugetari care își iau pauză de masă taman când ei, și ei în pauza de masă se duc, cu bilet de voie să plătească gazul. Sau curentul. Sau să pună un plic la poștă.
Pandemia creată de Coronavirus 19 va modifica puțin relaționarea socială. Și nu mă refer aici la distanțarea socială. Scriu despre cum văd eu viitorul după pandemie. Părerea mea că o parte dintre funcționari, bugetari sau corporatiști sau mici întreprinzători, își vor cam pierde obiectul de activitate.
De ce să mai merg să plătesc telefonul, TV-ul sau netul la ghișeu când îl pot plăti de acasă? De ce să stau la coadă la bancă pentru alte facturi când le pot achita on-line? De ce aștept ca un funcționar public să gate de mâncat când eu sunt cu burta goală și îmi stă mintea numai la zacusca lăsată pe birou? Să nu fiu înțeles greșit! Și eu sunt bugetar. Dar de ce să aștepți zile în șir ca un angajat al unei firme private, sau patronul acelei firme, să îți comunice opinia lor vizavi de problema ta? Nu ar fi mai bine ca toți să răspundă „prezent” când este nevoie de ei?
Problema este, în opinia mea, că majoritatea lumii crede că este indispensabilă. Că fără ei tot sistemul se prăbușește. De la economie la cultură. De la administrație la justiție. De la turism la fotbal. Șefii corporațiilor au impresia că dacă dau pe cineva afară, alți 100 de oameni la fel de bine pregătiți stau la ușă, fiind în fibrilații pentru a le fi acceptată cererea de angajare. Bugetarii sunt dependenți de administrația publică. De parcă nu ar avea studii, nu ar fi muncit pentru comunitate ci doar pentru ei, nu ar avea dreptul să își exprime opinia.
Prin urmare, viitorul după pandemie sună puțin cam sumbru. Lumea se obișnuiește cu plățile on-line. Nu va mai merge la piață, ci piața va veni la ei. Nu o să mai stea la cozi, ci o să plătească cu un card oarecare. Asta înseamnă că cei de la ghișee își vor pierde locul de muncă. Că multe „puncte de lucru” ale băncilor, spre exemplu, nu o să își mai poată justifica activitatea. În domeniul cultural, alt exemplu, rolul ghizilor va fi preluat (sau este în unele instituții) de către sisteme digitalizate… Ce nevoie mai ai de un om când poți să îi dai turistului toate informațiile pe net?
Părerea mea este însă că un om nu poate fi înlocuit de un robot. Momentan.