Inginerii Stațiunii de Cercetări Horticole (SCH) din Cluj-Napoca au înființat o plantație de cireși și pruni, pe o suprafață de 3,5 hectare, după 24 de ani de la ultimele plantări de pomi fructiferi în fosta Livadă Palocsay, actuala SCH.
Stațiunea de Cercetări Horticole se află în administrarea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.
Soiurile de cireși plantate sunt Carmen, Kordia, Regina, Merchant, Bigarreau Burlat, Germersdorf, foarte căutate pe piața europeană, dar mai puțin cunoscute în România, cu excepția soiului Germersdorf. Pruni au fost plantați din două soiuri: Stanley și Cacanska lepotica. Plantația va începe să rodească peste patru ani și este prima înființată după 1996, când au avut loc ultimele plantări de pomi fructiferi în Stațiunea de Cercetări Horticole din Cluj-Napoca.
”Este o plantație pe care am înființat-o cu material săditor produs la SCH, iar scopul principal este să urmărim comportarea acestor soiuri în condițiile pedoclimatice din România. Sigur că este important pentru noi și să avem fructe proaspete, din soiuri de calitate, la magazinele universității. În acest an intenționăm să mai plantăm trei hectare de pomi fructiferi, dar și să pregătim terenul pentru anul viitor”, a explicat directorul SCH, biolog dr. Lukacs Lehel.

La Stațiunea de Cercetări Horticole se mai află în întreținere plantații de măr, prun și cireș, pe aproximativ 25 de hectare, la care au fost făcute tăieri de regenerare, cu care se va continua pentru reîntinerirea pomilor.
Stațiunea mai produce, și pentru vânzare, material săditor pomicol și ornamental, trandafiri, legume proaspete (roșii, ardei, gogoșari, vinete, spanac, ceapă, țelină sau castraveți), arbuști fructiferi (mure, coacăz, zmeură) și stoloni de căpșuni.