Un dispozitiv – robot care utilizează lămpi ce emit radiații ultraviolete este folosit pentru dezinfecția secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Județean din Zalău.

Radiațiile ultraviolete distrug microorganismele patogene, având un efect de inactivare și asupra tipurilor de coronavirusuri cunoscute, într-un interval de maxim 15 minute, susțin reprezentanții Consiliului Județean Sălaj.

Robotul este folosit de vineri la Spitalul Județean și poate dezinfecta toate suprafețele critice întâlnite în mediul spitalicesc – marginile și panourile paturilor, monitoarele de funcții vitale, ventilatoarele mecanice, suporturile pentru perfuzii, întrerupătoarele electrice, prizele, mânerele de la uși, geamuri etc.

Robotul a costat peste 235.000 lei, achiziția lui fiind făcută din bani de la bugetul județului.

Potrivit specialiștilor, dezinfecţia cu raze ultraviolete este indicată în cazul suprafeţelor netede şi a aerului în boxe de laborator, săli de operaţii, alte spaţii închise, pentru completarea măsurilor de curăţare şi dezinfecţie chimică, dispozitivul oferind posibilitatea memorării tuturor ciclurilor de dezinfecție efectuate și opțiunea verificării eficienței dezinfecției.

Lămpile au un timp de viață estimat de 12.000 de ore (aproximativ patru ani de utilizare continuă, 8 ore/zi).

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania