Ziua de 29 aprilie a fost instituită drept Ziua internaţională a dansului în 1982, la iniţiativa Comitetului de Dans al Institutului Internaţional de Teatru (ITI) din cadrul UNESCO. În acest fel este celebrat atât dansul, cât şi fondatorul baletului modern, Jean Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727.

Stirile Transilvaniei va prezintă, cu prilejul Zilei Internaționale a dansului, o selecție cu cele mai frumoase scene de dans din filme din toate timpurile.

1.Parfum de femeie / Scent of a Woman (1992)

Regia: Martin Brest;

Cu Al Pacino, Chris O’Donnell, Gabrielle Anwar

Dacă e să te îndrăgostești de pasionalul dans argentian, scena de tango interpretată de Al Pacino orb este una pe care nu o vei uita vreodată. Cu un Pacino perfect stăpân pe el, pasional și puternic ca dansul, în pofida faptului că nu vede. Este o scenă de referință în istoria Hollywood-ului, iar piesa „Por una cabeza” este legată pentru totdeauna de acest film.

2.Mamma Mia! (2008)

Regia: Phyllida Lloyd

Cu:Meryl Streep, Pierce Brosnan, Amanda Seyfried

Poate cea mai frumoasă scenă de dans dintr-un musical este cea din filmul Mamma Mia pe piesa Dancing Queen. Cu o Meryl Streep de o forță absolut fantastică, scena când tot satul va ieși să danseze pe mare este pur și simplu de neuitat. Își umple sufletul de fiecare dată și o reiei din nou și din nou.

3. Bande à part  (1964)

Regia: Jean-Luc Godard

Cu: Anna Karina, Louisa Colpeyn

Una dintre cele mai reușite scene de dans din cinematografia din toate timpurile a fost realizată de actorii Claude Brasseur (Arthur), Anna Karina (Odile) și Sami Frey (Franz) în filmul „Bande à part” al regizorului Jean-Luc Godard.

4.Midsummer Night’s Dream (1935)

Regia: Joan Kemp-Welch

Cu: Patrick Allen, Alfie Bass, Tony Bateman

Filmul a ajuns pe marile ecrane în anul 1935 și a fost regizat de Max Reinhardt. Coregrafia baletului din imagini a fost realizată de Bronislava Nijinska, sora legendatului Vaslav Nijinsky, iar „zâna” din rolul principal este interpretată de balerina daneză Nini Theilade care avea la acea dată vârsta de 20 de ani.

5.Pulp Fiction (1994)

Regia: Quentin Tarantino;

Cu Uma Thurman, John Travolta, Bruce Willis

Intensitatea și nebunia acestei scene de dans nu poți să o uiți o dată ce ai văzut filmul lui Tarantino. E Tarantino de la început și până la final.

6.Cântând în ploaie / Singin’ in The Rain (1952)

Regia: Gene Kelly, Stanley Donen;

Cu: Gene Kelly

Probabil doar scena în care Gene Kelly cântă și dansează în ploaie o ajunge ca notorietate pe cea din Dirty Dancing. Deși a trecut bine peste o de jumătate de secol de când a fost filmată, scena din Singin’ in The Rain este celebră și astăzi.

7.Dirty Dancing (1987)

Regia: Emile Ardolino;

Cu Jennifer Grey și Patrick Swayze

Un film despre dans în sine, dar cu o scenă de final care este, probabil, cea mai celebră scenă de dans din cinematografia tuturor timpurilor. Are aproape 372 de milioane de vizionări pe YouTube.

8.Shall We Dance (2004)

Regia: Peter Chelsom;

Cu Richard Gere și Jennifer Lopez

Richard Gere ia lecții de dans de la Jennifer Lopez. O scenă puternică și pasională cu același dans de o pasiune mistuitoare, tango-ul.

9.Top Hat (1935)

Regia: Mark Sandrich; Cu Fred Astaire, Ginger Rogers

Piesa „Cheek to Cheek”, pe care o cântă Fred Astaire în timpul celebrului dans cu Ginger Rogers a fost scrisă de Irving Berlin în 1935 pentru filmul „Top Hat”..

10.Chicago (2002)

Regia: Rob Marshall;

 Cu Renée Zellweger, Catherine Zeta Jones

Chicago este un musical care, dacă își place acest gen, te va ține lipit de ecran de la început și până la final. Scena din finalul musicalului „Chicago”, în care Renée Zellweger și Catherine Zeta Jones cântă „Nowadays” și dansează este memorabilă.

11.500 Days of Summer (2009)

Regia: Marc Webb;

Cu Zooey Deschanel, Joseph Gordon-Levitt

Nu are cum să nu-ți vină să te ridici de pe scaun când îl vezi pe Joseph Gordon-Levitt dansând pe stradă. Una dintre cele mai dinamice și pline de energie scene de dans din filme.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania