MAE reacționează la acuzele Ungariei aduse lui Iohannis: „Partea ungară să își revizuiască propriile atitudini și acțiuni care denotă lipsă de respect la adresa României și înalților oficiali români”

1
5188

FOTO: Bogdan Aurescu FOTO CREDIT: Ministerul Afacerilor Externe/Facebook

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) român reacționează după ce ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior l-a acuzat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, pe președintele Klaus Iohannis de incitare la ură.

„Oficialul ungar deturnează, în mod absolut regretabil, sensul afirmațiilor Președintelui României cu privire la proiectul de lege privind statutul așa-zisului ”Ținut Secuiesc” – o temă care se circumscrie exclusiv unei dezbateri interne din România cu privire la un demers legislativ care contravine Constituției române, partea ungară neavând a se pronunța asupra acestui subiect. Așadar, MAE consideră provocatoare și inadecvate afirmațiile oficialului ungar privind calificarea discursului Președintelui României ca fiind incitare la ură și apreciază că este necesar ca partea ungară să își revizuiască propriile atitudini și acțiuni care denotă lipsă de respect la adresa României și înalților oficiali români”, se arată în comunicatul.

De asemenea, față de comentariile oficialului ungar, MAE subliniază că România își respectă și își exercită responsabilitățile constituționale față de toți cetățenii săi, indiferent de etnia acestora.

MAE român precizează că consideră relația dintre România și Ungaria „foarte importantă”, fiind „parteneri strategici, state membre UE și aliate NATO” , dar că „s-a abținut, în ultima perioadă, la a reacționa la o serie de manifestări provocatoare ale părții ungare, urmărind să evite deteriorarea, în mod complet nejustificat și artificial, a relației bilaterale”. Reamintim că ministrul de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, l-a criticat într-o postare pe Facebook pe ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, pe care l-a acuzat de “isterii mincinoase”, după ce diplomatul i-ar fi luat apărarea unuia dintre parlamentarii maghiari ai opoziţiei, insultat în Parlament când a adus critici guvernului Viktor Orban pentru materialele medicale trimise maghiarilor din România.

„Prin urmare, cu atât mai mult în contextul actual marcat de efectele nocive ale pandemiei de COVID-19 care afectează toți cetățenii statelor noastre, MAE român face apel la reținere și discernământ și pledează pentru implicarea deplină în construirea unei relații de bună vecinătate și de parteneriat strategic autentic, în baza cadrului juridic bilateral și a angajamentelor europene comune, în avantajul comun al cetățenilor români și ungari, indiferent de etnia acestora”, se mai arată ăn comunicatul MAE.

Ministrul ungar de Externe, Szijjarto Peter, a reacționat după declarațiile dure ale președintelui Klaus Iohannis și-i amintește acestuia că maghiarii din Transilvania, în marea lor majoritate, l-au votat la prezidențiale. „Noi suntem interesați să menținem relații bune cu România întrucât suntem parteneri economici importanți. Dar și maghiarii care trăiesc în Transilvania și Secuime au interesul ca cele două state să aibă o relație normală. Din păcate, în ultimele zile, reprezentanți ai statului român, unul după celălalt, au făcut declarații care îngreunează în mod expres menținerea bunelor relații de vecinătate. Astăzi, președintele României a făcut o declarație în mod expres necivilizată și propice pentru incitarea la ură. Dlui Iohannis trebuie să-i fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor din Ardeal și Secuime l-au votat la alegerile prezidențiale. Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea cererea, mesajul și apelul nostru către președintele României este simplu: Mai mult respect pentru maghiari”, a spus Szijjarto Peter, într-un mesaj video postat pe Facebook.

Președintele Klaus Iohannis a acuzat miercuri PSD, într-o declarație de presă, că vrea “să dea Ardealul ungurilor” și a susținut că legea care acordă autonomie largă Ținutului Secuiesc nu va trece atâta timp cât va fi el șeful statului.

“Este incredibil, dragi români, ce înțelegeri se fac în Parlament! PSD, ajutat de UDMR, a trecut o lege care acordă autonomie largă Ținutului Secuiesc. În timp ce ne luptăm cu pandemia, marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. E inacceptabil și, cât timp voi fi eu Președintele României, o asemenea lege nu va trece. Jó napot kívánok, Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înțelegeri?”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

1 COMENTARIU

  1. Aurescule, oare pot fii respectati oficialii romani, cu “iesirea isterica” lui Klaus Werner la adresa ungurimii? Mai rau ca prostimea a batut din palme. Raspunsul lui Orban a venit prompt, iar astazi vine pe Facebook cu harta Ungariei Mare. E timpul sa va treziti din somnul milenar, Transilvania NU ramane definitiv in forma actuala, o sa redevina autonoma.

Comments are closed.