Asociația Pro Infrastructură (API), cel mai important ONG din țară pe proiecte de autostrăzi, atrage atenția că România riscă să piardă banii europeni folosiți pentru autostrada Lugoj-Deva, pentru că traficul trebuie deschis pe întreaga autostradă până la finalul anului 2023. Porțiunea dintre Margina și Holdea, de aproape 13 kilometri, este însă în aer.

Potrivit API, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a decis, după șase ani, că soluția tehnică este construirea celebrelor tuneluri “pentru urși” de pe Autostrada A1 Lugoj-Deva, impuse de acordul de mediu revizuit.

Directorul CNAIR, Mariana Ioniță, a confirmat în 14 aprilie, la o întâlnire cu ONG-uri de mediu și cu reprezentanții API, că tunelurile forate sunt singura soluție fezabilă pe traseul Margina-Holdea.

Asociația Pro Infrastructură consideră că decizia este cea corectă, dar este tardivă, având în vedere că traficul pe întreaga autostradă Lugoj – Deva trebuie deschis până la sfârșitul lui 2023, ca oficialii Comisiei Europene să considere proiectul funcțional.

“Ca să evităm acest dezastru, deși este extrem de dificil tehnic și birocratic, i-am transmis șefei CNAIR că trebuie neapărat să facă urgent trei lucruri. Mai întâi, este nevoie să completeze licitația lansată în iulie 2019 cu forajele suplimentare din contractul semnat recent și să răspundă profesionist la clarificările cerute de ofertanți. Apoi, este nevoie să ceară expres constructorilor să execute autostrada în sistem semi-profil ca să ne mărim șansele ca în 2023 să fie gata măcar un sens de circulație. În plus, trebuie începute acum negocieri la Bruxelles pentru a găsi soluții birocratice de a asigura atât decontarea tunelurilor din fonduri nerambursabile, dar mai ales evitarea corecțiilor financiare mamut! Solicităm doamnei director Mariana Ioniță să prezinte public un calendar fezabil de acțiuni concrete de implementare și să permită accesul Asociației Pro Infrastructură ca observator independent în tot acest proces, așa cum ne-a promis”, susțin reprezentanții API.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania