”În această zi, sărbătoarea Sfântului Iosif, muncitorul, dar și Ziua muncitorilor, să ne rugăm pentru toți muncitorii. Pentru ca niciunei persoane să nu-i lipsească locul de muncă și pentru ca toți să fie plătiți pe drept și să se poată bucura de demnitatea muncii și de frumusețea odihnei”. Este intenția de rugăciune anunțată de papa Francisc la Sfânta Liturghie pe care a celebrat-o în dimineața de vineri, comemorarea liturgică a Sfântului Iosif, muncitorul, în capela Casei ”Sfintei Marta” din Cetatea Vaticanului, informează www.vaticannews.va.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

La omilia Sfintei Liturghii de vineri dimineață, papa a făcut un comentariu la lecturile biblice ale comemorării (Geneză 1,26-2,3 și Matei 13, 54-58), punând accentul pe prima lectură. În cartea Genezei, autorul sacru descrie facerea omului după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, adăugând că după cele șase zile de lucru a creației, Dumnezeu s-a odihnit în cea de-a șaptea zi.

Papa Francisc: «Dumnezeu a creat. Un Creator. A creat lumea, a creat omul și i-a dat o misiune: să administreze, să lucreze, să ducă mai departe creația. Iar cuvântul ”muncă” este cel pe care Biblia îl folosește pentru a descrie această lucrare a lui Dumnezeu. ”Şi a împlinit Dumnezeu în ziua a şaptea lucrarea pe care o făcuse. Şi s-a odihnit în ziua a şaptea de la toată lucrarea pe care o făcuse” (2,2). Tu trebuie să faci cutare, să păzești cutare, tu trebuie să muncești – e ca și cum ar spune aceste lucruri – ca să creezi împreună cu mine această lume, ca să meargă mai departe. În așa fel încât munca nu este decât continuarea muncii lui Dumnezeu: munca omenească este vocația omului primită de la Dumnezeu în vederea creării universului».

”Munca este ceea ce îl face pe om asemănător cu Dumnezeu”, a spus mai departe papa, ”pentru că prin muncă omul este creator, este capabil să creeze, să creeze atâtea lucruri, să creeze chiar o familie, ca să meargă mai departe. Iar Sfânta Scriptură spune că Dumnezeu a văzut cele făcute și totul ”era bun”. Munca, altfel spus, are în sine o bunătate și creează armonia lucrurilor. ”Prima vocație a omului este să lucreze. Aceasta îi dă demnitate omului, demnitatea care îl face să se asemene cu Dumnezeu. Demnitatea muncii”, consemnează www.vaticannews.va.

(FOTO CREDIT: vaticannews.va)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania