Statuia marelui arhitect Rimanóczy Kálmán Jr a fost dezvelită astăzi la Oradea

Data:

Statuia marelui arhitect orădean Rimanóczy Kálmán Jr a fost dezvelită astăzi cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea acestuia. Statuia din bronz are o înălțime de cca 3 metri, a fost realizată de sculptorul Alexandru Păsat și este amplasată în zona Bisericii Romano-Catolice „Pogorârea Sf. Spirit”, situată pe strada Dunărea nr. 1.

Primăria Oradea a finalizat la sfârșitul anului 2019 concursul de selecție pentru realizarea monumentului de for public „Statuia arhitectului Rimanóczy Kálmán Jr.”. Dintre cele trei oferte depuse, juriul l-a declarat câștigător pe sculptorul Alexandru Păsat, a cărui creație artistică a întrunit cel mai mare punctaj. Valoarea de realizare a statuii este de 400.000 lei, suma cuprinzând și serviciile de proiectare.

”Gândiți-vă cum ar arăta centrul istoric fără clădirea Episcopiei Greco-catolice, palatul primăriei, casa venețiană, sediul Episcopiei Ortodoxe, palatul Moskovits Miksa, palatul Apollo și multe alte clădiri. A fost cel mai mare arhitect pe care l-a dat Oradea. Osemintele sale se odihnesc în cripta Bisericii Romano-Catolice Olosig pe care a proiectat-o. Cu acordul Episcopiei Romano-Catolice, în semn de respect pentru contribuția lui la ceea ce este astăzi Oradea, am amplasat la intrarea pe pietonal dinspre magazinul Crișul, în fața bisericii, statuia realizată de sculptorul Alexandru Păsat.Proiectul a fost pregătit de anul trecut, dar nu l-am putut marca așa cum s-ar fi cuvenit din cauza pandemiei de coronavirus. Voi propune Consiliului Municipal ca zona delimitată de Casa de Pensii, clădirea serviciilor comunitare, fosta policlinică și Biserica Romano-Catolică Olosig să se numească Piața Rimanoczy. Este potrivit ca oamenii care au marcat istoria orașului și cei care își fac datoria acolo unde sunt să fie respectați, indiferent de etnia, confesiunea lor sau epoca în care au trăit”, a scris primarul Ilie Bolojan pe pagina sa de socializare.

Rimanóczy Kálmán Junior (1870-1912) a fost unul dintre cei mai importanți arhitecți orădeni. Deși a trăit numai 42 de ani, în scurta lui carieră de 20 de ani (1892-1912) a avut numeroase comenzi pentru clădiri publice și particulare. S-a afirmat şi ca antreprenor, urmând exemplul tatălui său, care era constructor.

Arhitectul se remarcă prin numărul mare de imobile construite, prin proiectarea unor clădiri publice reprezentative pentru oraş, dar şi a clădirilor destinate locuirii și realizate în diverse maniere stilistice. Printre cele mai importante clădiri proiectate se numără Primăria, Palatul Finanţelor Publice, Baroul Oradea, Palatul Moskovits Miksa, Palatul Episcopiei Greco-Catolice și Biserica Romano-Catolică „Pogorârea Sfântului Spirit”.

Programele de arhitectură pe care le abordează sunt foarte variate, bine rezolvate din punct de vedere funcțional chiar și atunci când clădirile, în marea lor majoritate, au funcțiuni mixte, grupând instituţii, spații comerciale și spaţii destinate locuirii. Rimanóczy Junior se încadrează în arhitectura 1900 (Secession) prin unele dintre proiectele sale (case și imobile de raport), dar totuși rămâne un arhitect de formaţie eclectică, realizând construcţii al căror limbaj plastic este foarte variat.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Cadavrul unei femei, găsit în saci menajeri într-o benzinărie dezafectată din Bihor. Suspectul este un profesor universitar

Cadavrul unei femei, împachetat în saci menajeri, a fost descoperit, miercuri, într-o benzinărie dezafectată din satul bihorean Corniţel, cazul fiind anchetat de procurorii şi poliţiştii din judeţul Cluj, care bănuiesc că ar fi al unei tinere care a fost dată dispărută la sfârşitul săptămânii trecute.

Grupare specializată în distribuirea drogurilor în Oradea, destructurată

Unsprezece percheziţii domiciliare au avut loc luni într-o cauză vizând destructurarea unei grupări specializate în distribuirea drogurilor de risc şi de mare risc pe raza municipiului Oradea şi în comunele limitrofe, cinci persoane fiind reţinute.

Fostul șef al Poliției Locale Oradea, condamnat la 5 ani închisoare după ce și-a înjunghiat soția de cinci ori

Paul Kover, fostul șef al Poliției Locale Oradea, care a fost surprins de camerele de supraveghere în timp ce îşi înjunghia soţia, a fost condamnat, vineri, la cinci ani de închisoare cu executare de Curtea de Apel Oradea, scrie ziarul local Bihon. Acesta fusese inițial condamnat la 8 ani de închisoare, însă judecătorii au admis apelul prin care a cerut reducerea pedepsei. Decizia este una definitivă.