Primul ministru rus Mikhail Mishustin a fost diagnosticat, sâmbătă, cu coronavirus, a transmis BBC. Rezultatul pozitiv al testului a venit în aceeași zi în care Rusia a înregistrat peste 7.000 de noi cazuri, ajungând la un număr total de peste 100.000 de infecții.

Mishustin a fost numit prim-ministru în luna ianuarie, fiind implicat activ în tratarea epidemiei din Rusia. Televiziunea rusă l-a arătat, sâmbătă, transmițându-i în direct președintelui Vladimir Putin rezultatul diagnosticul său.

Tocmai am aflat că testul făcut pentru coronavirus a fost pozitiv”, a spus premierul în timpul apelului video cu președintele rus.

Mishustin a sugerat apoi ca prim-viceprim-ministrul Andrei Belousov să îi ia locul, propunere cu care președintele Vladimir Putin a fost de acord. După acest diagnostic, Mishustin a intrat în auto-izolare.

Ceea ce se întâmplă cu tine se poate întâmpla cu oricine, am spus întotdeauna acest lucru”, a spus Vladimir Putin. Sunteți o persoană foarte activă. Aș dori să vă mulțumesc pentru munca depusă până acum.

Mikhail Mishustin este primul politician important din Rusia care s-a îmbolnăvit de coronavirus. El părea epuizat în timp ce l-a informat pe președintele Putin, printr-un apel video, că rezultatul testării sale la coronavirus este pozitiv, că a predat responsabilitățile și că s-a auto-izolat.

În același apel video cu președintele, premierul Mishustin a îndemnat toți locuitorii din Rusia să ia coronavirusul în serios și să rămână acasă, chiar dacă va începe vacanța prelungită de la începutul lunii mai.

Oficialii se tem că vremea mai caldă va determina familiile să se îndrepte către mediul rural, ca de obicei, în această perioadă. Din această cauză, Moscova a anunțat că va crește numărul patrulelor de poliție în zilele următoare, pentru a se asigura că oamenii respectă măsurile de restricționare a circulației persoanelor.

În ciuda creșterii puternice a cazurilor, comandamemntul central de luptă împotriva coronavirusului din Moscova spune că 1.073 de persoane au murit acum din cauza infectării cu noul virus, un număr totuși relativ redus raportat la dimensiunea Rusiei. Purtătorul de cuvânt al președinției, Dmitry Peskov, spune că reacția Rusiei la pandemie i-a permis să evite un „scenariu italian”.

Însă, președintele Putin a avertizat săptămâna aceasta că Rusia nu dispune de suficient echipament de protecție pentru lucrătorii medicali, iar medicii s-au plâns în mai multe regiuni că nu au costume de protecție suficiente.

Între timp, primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a afirmat că este de părere că mulți dintre cei care locuiesc în capitala Rusiei nu își dau seama cât de gravă este situația. El a spus că a văzut mai multe persoane încălcând restricțiile, estimând că orașul său nu a trecut decât printr-un sfert din drumul prin această criză.

Dacă vedem că lucrurile se îmbunătățesc, atunci desigur vom reduce restricțiile. Dar până când se va întâmpla asta, trebuie să fim curajoși și răbdători. Este foarte important pentru fiecare și pentru sănătatea tuturor”, a mai declarat primarul Moscovei.

Foto: REUTERS

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania