Spitalele din Oradea au trei analizoare Real Time PCR pentru depistarea persoanelor infectate cu coronavirus.

A treia linie de testare, o donație către Spitalul Judeţean din Oradea în valoare de 70.000 euro din partea companiei RCS-RDS, a fost instalată săptămâna trecută.

„Pentru a limita răspândirea coronavirusului, cei infectaţi trebuie izolați. Aceștia sunt identificați prin testare. Cu cât testăm mai mult, cu atât vom avea mai puțini oameni contagioşi care, la serviciu sau în comunitate, să-i infecteze şi pe ceilalți. De aceea, creșterea capacității de testare în spitalele din Oradea a fost o prioritate în această perioadă”, susține primarul Oradiei, Ilie Bolojan.

Aparatul PCR, a cărui capacitate de prelucrare a extractorului este de 16 probe pe şarjă, a fost instalat lângă cea de-a doua linie de testare, în laboratorul amenajat în curtea Maternităţii. Capacitatea de testare zilnică a celei de-a treia linii este de 128 de teste pe zi, în condiții normale.

În paralel, Spitalul Municipal din Oradea a mărit capacitatea de prelucrare a extractorului primei linii de testare, de la 40 la 52 de probe. A doua linie de testare are o capacitate de 48 de probe a extractorului. În condiţii normale, o linie de testare operează 4 şarje pe zi, fiecare având durata de 4 ore.

Potrivit primarului Ilie Bolojan, cu toate cele trei linii în operare, în laboratoarele spitalelor din Oradea pot fi prelucrate între 500 și 660 de probe pe zi.

Pentru a menține spitalele în funcţiune şi a proteja personalul medical, toți pacienții care se internează în spitalele din Oradea sunt testați.

„În condiţiile în care numărul celor carantinaţi este în scădere, avem capacitatea de a realiza teste şi în afara cazurilor impuse de procedurile standard. Pentru a menține liniile de fabricaţie în funcțiune și pentru a limita răspândirea coronavirusului, la solicitarea companiilor vom testa, contra cost, angajații acestora. Intenţionăm ca în şedinţa de consiliu de vineri să adoptăm o hotărâre care să facă operaţională această procedură. Costul pentru un test va fi de 200 de lei. În felul acesta cei depistați pozitiv nu vor mai veni în colectiv să-i afecteze pe ceilalți. Colegii lor, în loc să stea izolați preventiv acasă 14 zile, dacă vor fi negativi vor putea merge în continuare la serviciu. Susținem, în felul acesta, economia orașului și păstrarea locurilor de muncă în această perioadă dificilă. Aceste teste se vor realiza în limita spațiilor disponibile in liniile de testare, prioritate având cazurile recomandate epidemiologic”, a declarat primarul municipiului Oradea.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania