Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a declarat astăzi că la fiecare 100 de euro investiți în oraș, 70 de euro provin din fonduri europene, municipiul fiind pe orimul loc în țară la absorbția de fonduri europene. Până în prima jumătate a acestui an, Oradea a reuşit să semneze contracte pentru fonduri europene de peste 250 milioane euro, iar până la finalul anului adminiustrația speră să depăşească 300 de milioane, proiectele fiind practic câştigate.

Potrivit site-ului de specialitate urbanizehub.ro, Oradea este fruntașă la atragerea de fonduri europene, fiind astfel unul dintre orașele cele mai puțin afectate de criza actuală. Municipiul a atras 255,588 de milioane de euro din fonduri ale Uniunii Europene ca sume contractate, pe locul doi situându – se Cluj Napoca, cu 215,674 de milioane de euro, iar pe locul trei, Timișoara, cu 156,824 de milioane de euro.

”Din aceşti bani, estimăm că vom atrage în acest an peste 50 de milioane de euro, prin lucrările la liniile de tramvai, cumpărare de autobuze şi tramvaie, construcţii şi reabilitări de şcoli, reabilitarea parcurilor, a spitalelor şi altele. Mii de angajaţi lucrează la firmele care realizează aceste proiecte, sectoare economice importante (construcţii, instalatii) fiind susţinute şi din aceşti bani europeni. Din fiecare 100 de euro pe care îi investim în oras, 70 sunt fonduri europene” a concluzionat Ilie Bolojan.

Cu Oradea, lumea s-a obișnuit deja să fie în top, dar sunt câteva alte orașe ce se remarcă acum, precum Reșița, Turda, Zalău, Dej – toate cu peste € 1,000 în fonduri UE pe cap de locuitor contractate.

În lunile ce urmează, e important ca administrațiile locale, pe lângă eforturile de limitare ale efectelor pandemiei, să depună eforturi adiționale pentru contractarea și absorbția de fonduri europene – acestea vor fi cel mai bun antidot împotriva virusului Covid-19.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania