Primăria Blaj a semnat luni un contract de finanțare din fonduri europene de aproape 29 de milioane de lei.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Din acești bani se va construi un sediu nou pentru Biblioteca Municipală și se vor cumpăra dotările necesare instituției, se vor reabilita și moderniza trei străzi (Gării, Eroilor, A. Mureșanu) și se va realiza infrastructura rutieră și canalizarea în zona Chereteu.

Prin acest proiect, locuitorii Blajului vor beneficia de un sediu nou pentru biblioteca municipală, de peste 4,7 kilometri de străzi extinse, modernizate sau construite, de peste 4,4 kilometri de spații pietonale și 4.500 de metri pătrați de spații verzi extinse, construite sau reabilitate.

”Pentru mine și echipa pe care o coordonez, dezvoltarea municipiului a fost și va rămâne mereu un țel și ne vom investi eforturile și creativitatea în a îmbogății paleta de servicii și de beneficii care aduc bunăstare cetățenilor din Blaj. Urmărim ca acțiunile noastre să răspundă nevoilor tuturor cetățenilor, fie că este vorba de lucrările la drumuri, canalizare, aducțiuni de apă, de lucrările de reabilitare a monumentelor, lăcașe de cult, de evenimente culturale sau turistice, sau de proiecte de sănătate, educative ori de dezvoltare economică. Consider că este important să avem pe lângă o infrastructură rutieră și un loc în care să ne îmbogățim sufletește, să ne hrănim mințile pentru noi vise, idei și proiecte”, a declarat primarul Blajului, Gheorghe Rotar.

Ce lucrări se vor face din fonduri europene

În prezent, Biblioteca Municipală funcționează într-o clădire închiriată. Viitoarea bibliotecă, ce va avea o o suprafață construită de 630 de metri pătrați, este formată din subsol, parter și etaj și se va construi în zona Pieței 1848, în vecinătatea unor importante instituții la nivel local. Clădirea va avea o structură de cărămidă, cu fundații continue din beton armat, spațiile interioare vor fi finisate pe pereți cu zugrăveli lavabile, iar pardoselile se vor finisa cu mochetă, parchet și gresie. Corpurile de iluminat din spațiile de trecere (holuri, acces etc) vor fi realizate cu senzori de prezență pentru a reduce consumul de energie electrică și vor fi  alimentate de un sistem de panouri fotovoltaice.  Pentru asigurarea accesului pietonal, se vor realiza alei și trotuare finisate cu covor de piatră. Se va realiza pavarea zonei de acces auto cu pavele pentru trafic auto pe pat de nisip. Gazonul va fi de tip sport, cu rezistență ridicată la tasare, de tip rulouri. Pentru asigurarea irigării gazonului, se va prevedea un sistem de irigare ce va fi controlat automatizat, alimentat de la rețeaua locală.

În ceea ce privește infrastructura stradală, proiectul vizează rezolvarea unor probleme ce vizează zonele ce nu sunt acoperite de rețele de canalizare și zone mai greu accesibile. Infrastructura rutieră reabilitată vizată se află într-o stare tehnică relativ rea, neasigurând condițiile optime derulării unui trafic fluent. Multe din străzile ce vor fi modernizate au durata de exploatare depășită, oferind în unele cazuri condiții de exploatare inferioare străzilor nemodernizate.

La nivelul zonei Chereteu, drumurile sunt formate din pământ, acoperite cu vegetație, care sunt greu accesibile, iar în condiții meteo nefavorabile circulația devine aproape imposibilă. În această zonă, unde se află și cel mai nou cartier de locuințe, cu un număr de 120 de locuri de casă,  familiile se confruntă cu lipsa sistemului rutier, a trotuarelor și a sistemelor de dirijare a apelor meteorice, dar și absența rețelei de canalizare. În această zonă, proiectul prevede realizarea de lucrări de creare a infrastructurii stradale, precum și a rețelei de canalizare. De asemenea se vor amenaja cu spații verzi, suprafețele rezultate între limitele de proprietate și bordura exterioara a trotuarelor.

Străzile Gării, Eroilor și Andrei Mureșanu deservesc infrastructura celor mai aglomerate cartiere ale municipiului din punct de vedere al populației. Starea infrastructurii rutiere impune reabilitări și modernizări, astfel încât rezidenții să aibă un acces facil în diferitele zone ale municipiului. Lucrările prevăzute în proiect vizează reabilitarea străzilor prin realizarea unei îmbrăcăminți realizate din pavaje din dale, amenajarea curbelor la vitezele de circulație propuse, astfel încât traficul să se desfășoare în condiții de siguranță și confort; realizarea unor dispozitive de scurgere a apelor corespunzătoare situației existente în teren; preluarea și transportul apelor din zonă, astfel încât apele să nu mai stagneze pe carosabil și să producă disconfort în trafic.

Data estimată de finalizare a lucrărilor prevăzute în proiect este 30 aprilie 2023. ”Blajul este un municipiu care a evoluat constant și care, cu perseverență și seriozitate, a accesat fonduri europene pentru dezvoltarea elementelor de infrastructură, demonstrând atât viziune, cât și preocupare pentru  binele comunității. Proiectele integrate și evenimentele importante care au avut loc în municipiu, susțin atât dezvoltarea economică și socială a comunității, cât și promovarea localității în rândul cetățenilor din județ și din țară. Fondurile nerambursabile alocate de ADR Centru prin proiectele derulate în actualul exercițiu financiar, POR 2014-2020, au o valoare de aproape 46 milioane lei, dar valoarea totală a investițiilor crește la 53 milioane lei prin contribuția angajată de primărie. Acest proiect se adaugă celorlalte care sunt deja în implementare și vizează extinderea și dotarea unei creșe, modernizarea a două școli, modernizarea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Municipal, precum și realizarea unui parc cu multiple spații de agrement”, a declarat directorul general ADR Centru, Simion Crețu.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania