Directorul OncoGen Timișoara, Virgil Păunescu, a anunțat miercuri că institutul pe care-l conduce a dezvoltat un set de 11 vaccinuri la alergia provocată de ambrozie.  Partea de cercetare-dezvoltare pentru vaccinul la alergia provocată de polenul de ambrozie a fost deja încheiată, iar vaccinul conține toate fragmentele alergenice esențiale în dezvoltarea răspunsului imun.

Păunescu a precizat că, în prezent, vaccinul se află în faza de microproducție, iar următorul pas va fi începerea studiilor clinice.

Colectivul OncoGen studiază polenul de ambrozie și efectele acestuia asupra sănătății de peste 15 ani și a pus la punct cea mai mare bază de date de pacienți alergici din România. În 2008, OncoGen a fost primul colectiv care a atras atenția asupra acestui fenomen, al expunerii la polenul de ambrozie și al impactului negativ pe care îl are asupra stării de sănătate a populației, inclusiv asupra copiilor, susține Păunescu.

“La Timișoara, am reușit să producem pentru prima dată în România alergenele recombinate din polenul de ambrozia. Le-am testat și suntem în faza de brevetare a două kituri de diagnostic molecular bazat pe alergene recombinate din polenul de ambrozia, unul de diagnostic serologic (care să crească specificitatea și sensibilitatea testării pentru pacienții al căror diagnostic nu este posibil prin testele actuale) și unul de măsurare a prezenței polenului de ambrozia în aerul atmosferic. Cea mai important țintă, dezvoltarea unui vaccin bazat pe alergene recombinate din polenul de ambrozia pentru tratamentul pacienților alergici la ambrozia, a trecut de faza de cercetare-dezvoltare și este în faza de microproducție. Este necesară trecerea la studii clinice, care implică costuri mari și timp, dar știm că alergologia moleculară este viitorul și terapia bazată pe alergene recombinate poate fi soluția pentru tratamentul bolilor alergice. Imunoterapia alergen-specifică este una dintre cele mai importante arme ale medicului alergolog în lupta cu boala, fiind considerată singura terapie care modifică evoluția bolii, reorientând răspunsul imun al pacientului spre toleranță. Avantajele acestui vaccin bazat pe tehnici moderne de biologie moleculară față de preparatele de imunoterapie alergen-specifică aflate pe piață constă în înalta sa specificitate, lipsa efectelor secundare induse de preparatele bazate pe extracte alergenice, numărul redus de administrări, ceea ce îl va face mult mai eficient, mai bine tolerat și va crește complianța pacienților la terapie”, a explicat directorul Institutului OncoGen.

Puteți afla AICI mai multe informații despre vaccinul dezvoltat de OncoGen și cercetarea care a stat la baza lui.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania