Un amplu proiect de cercetare folclorică se va desfășura în acest an în județul Cluj. Cercetători şi specialişti ai culturii tradiţionale din mai multe instituții vor merge pe teren, în satele de munte ale județului, pentru a studia stadiul de păstrare a tradițiilor, dar și posibilitățile de reconstituire și restaurare a celor uitate.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Proiectul se numește „Zona montană a județului Cluj. Proiect de cercetare multidisciplinară a culturii tradiționale din județul Cluj, 2020” și este coordonat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.

Este primul proiect complex de cercetare şi valorificare a patrimoniului tradițional specific zonei de munte și se va desfășura în localitățile Sâncrai, Călățele, Dealu-Negru, Beliș, Mărișel, Mănăstireni, Râșca, Măguri-Răcătău. Prospectarea teritoriului va fi făcută în perioada iunie – iulie 2020 de echipa de specialiști, care va face cercetări în domeniile: folclor literar, muzical şi coregrafic, ocupaţii, meşteşuguri, unelte şi industrie casnică, norme de convieţuire, port popular, grai specific, obiceiuri vechi, artă populară şi artă aplicată, cultură etnică şi antropologie culturală.

Zona montană a județului Cluj este situată în jurul munților Vlădeasa, Gilău şi Muntele Mare. Potrivit specialiștilor, din perspectivă etnografică, urbanizarea redusă și accesul dificil au fost factorii unei mai bune conservării a civilizației tradiționale specifice locului. Astfel, arealul etnografic se identifică încă prin arhitectura tradițională, specifică civilizației lemnului, prin portul tradițional, îmbrăcat cu mândrie la marile sărbători religioase de peste an, prin obiceiuri unice, precum „Colindatul cetei junilor din Mărișel”, inclus în Patrimoniul cultural mondial UNESCO, prin șezătorile de iarnă, cunoscute sub denumirea de „habă” și prin jocul satului, numit „Conacul de la Mărișel”.

La finalul cercetării vor fi realizate mai multe materiale documentare și vor fi organizate evenimente despre descoperirile din teren: un film documentar care va promova individualitatea etnologică a arealului cercetat; un CD audio cu un bogat repertoriu instrumental din zona de munte; expoziţii permanente de fotografie, vernisate în trei localități din arealul cercetat și o expoziţie temporară la Cluj-Napoca; reconstituiri de obiceiuri tradiționale, prin implicarea directă a comunităților – jocul satului, șezătoarea și ghicitul de noroc; un volum tipărit, dedicat culturii tradiționale din zona montană a județului Cluj;

Echipa proiectului, formată din specialiști în diferite domenii ale culturii tradiționale, angajați și colaboratori ai Centrul pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, este coordonată de șeful Biroului de cercetare, arhivare, culegere cultură și artă tradiţională din cadrul instituției, cercetător prof. Mircea Cîmpeanu, consultant artistic Adriana Andrei și manager Adriana Irimieș.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj-Napoca, Primăria oraşului Huedin şi Asociaţia „Junii Vlădesei”. Colaboratori în proiect: Asociaţia culturală „Mărişana”, Muzeul Judeţean Mureş, Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj, Primăriile Mărişel, Râşca, Mănăstireni, Beliş, Călăţele şi Sâncrai, cercetători şi specialişti din diferitele domenii ale culturii tradiţionale.

Proiectul, în valoare de aproape 100.000 de lei, beneficiază de o susținere financiară din partea Administrației Fondului Cultural Național de 70.000 de lei.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania