În urmă cu o lună a fost pus în funcțiune aparatul Real Time PCR la Spitalul Județean din Sibiu. Într-o lună, din 3 aprilie și până în 3 mai, linia de testare pentru COVID-19 a procesat 3.276 de teste.

Media zilnică a fost de 110 teste, cel mai mult fiind realizate 197 de teste într-o zi.

Potrivit Consiliului Județean (CJ) Sibiu, prima suspiciune de infectare cu COVID-19 în județul a apărut în 24 februarie. În acel moment, județul Sibiu nu avea capacitate de testare, iar primele teste au fost făcute la Cluj și Timișoara, ceea ce a făcut ca rezultatele să fie disponibile într-un timp mai îndelungat decât ar fi fost de dorit.

Astăzi este în funcțiune un aparat RT-PCR, care efectuează teste din 3 aprilie. Inițial a fost folosit un extractor manual,  linia de testare fiind deservită de trei medici primari și de un biolog cu experiență. Ulterior, capacitatea de testare a crescut prin dotarea laboratorului cu un extractor automat pus la dispoziție de Institutul de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu“ din București.

Pentru testare a fost folosit algoritmul stabilit de către Ministerul Sănătății, dar au fost făcute și teste suplimentare finanțate de administrația județeană și din donații.

„Achiziția kiturilor de testare continuă să fie greoaie și problematică, pentru că, deși sunt disponibili suficienți bani pentru cumpărare, cererea este mult mai mare decât oferta. Astăzi avem disponibile kituri complete pentru  aproximativ 1700 de testări, iar alte kituri care vor asigura aproximativ 3400  de testări se află în diferite faze de achiziție. Un al doilea aparat RT-PCR este achiziționat, fiind finanțat de către Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Sibiu. Aparatul este programat să ajungă la Sibiu la mijlocul acestei luni. O nouă linie automată completă de testare va fi finanțată de Consiliul Județean Sibiu. Discuțiile cu producătorul unui astfel de echipament sunt în curs, iar linia va putea realiza 400 de teste pe zi”, susține președintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean.

În plus față de testarea RT-PCR, Consiliul Județean Sibiu, Fundația Comunitară Sibiu și donatorii săi au convenit ca din fondurile strânse să achiziționeze un aparat de testare rapidă pe bază de anticorpi. Aparatul a fost instalat la spital, personalul a fost instruit pentru a-l utiliza și este în curs de elaborare strategia de testare pe bază de anticorpi, aceasta nefiind stabilită la nivel național.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania