Premierul Ungariei, Voktor Orban, a postat pe pagina sa de Facebook o imagine cu harta Ungariei Mari, din care făcea parte și Transilvania. Postarea este făcută cu prilejul examenelor la istorie ale elevilor din Ungaria.
“Un examen istoric! Mult succes”, scrie Orban în postarea sa, iar ca fotografie este pus un glob pământesc pe care este îngroșat conturul Ungariei Mari.
Postarea premierului de la Budapesta vine la o săptămână după ce un proiect de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc a fost adoptat tacit de Camera Deputaților pentru ca, în ziua următoare, să fie respins de Senat, camera decizională în acest caz. Președintele Klaus Iohannis a atacat, însă, inițiativa legoslativă, acuzând PSD-ul că vrea „să dea Ardealul Ungurilor” .
VIDEO. Iohannis: “În timp ce ne luptăm cu pandemia, marele PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor”
Au urmat o serie de replici, atât din partea UDMR, Kelemen Hunor spunând că „Klaus Iohannis, isterizat si nervos, a avut o declarație nedemnă pentru un președinte, cu un mesaj tipic PRM-ist violent și periculos”. Ministrul ungar de externe, Szijjarto Peter, a replicat și acesta că majoritatea maghiarilor din Transilvania l-au votat pe Iohannis și îi cerea acestuia “mai mult respect pentru maghiari”. După replica critică a ministrului ungar de Externe la adresa lui Klaus Iohannis, MAE român a reacționat calificând drept “provocatoare și inadecvate” declarațiile oficialului maghiar privind incitarea la ură a președintelui.
MAE reacționează la acuzele Ungariei aduse lui Iohannis: „Partea ungară să își revizuiască propriile atitudini și acțiuni care denotă lipsă de respect la adresa României și înalților oficiali români”
Iar Ludovik Orban a spus că nu a auzit din România astfel de fraze “nici măcar în cele mai tulburi perioade antidemocratice”. “Dacă vom fi nevoiţi, vom ridica mănuşa aruncată. Deocamdată nu recomand să ne aplecăm după ea”, a declarat Orban cu privire la atacul lui Iohannis.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania