Teatrul Clasic “Ioan Slavici” din Arad va fi reabilitat în următorii doi ani, proiect care va costa peste 14 milioane de lei, cea mai mare parte a sumei reprezentând fonduri europene nerambursabile.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Potrivit unui comunicat de presă remis de Primăria Arad, marţi a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor în cadrul primei etape de reabilitare a clădirii, care presupune lucrări în exterior şi parţial în interior.

Proiectul se va derula pe o perioadă de 24 de luni şi include refacerea faţadelor exterioare şi interioare ale clădirii, restaurarea tâmplăriei exterioare şi înlocuirea celei din PVC cu tâmplărie din lemn, refacerea şarpantei, schimbarea completă a învelitoarei existente din tablă şi ţiglă, refacerea sistemului de captare a apei pluviale de la nivelul acoperişului, înlocuirea sistemului de iluminat arhitectural existent cu lămpi LED, reabilitarea instalaţiei de paratrăsnet şi refacerea curţii interioare.

O parte din finanţare va fi folosită pentru promovarea clădirii, care este monument istoric. După încheierea lucrărilor, va fi amenajată o expoziţie permanentă care va prezenta istoria imobilului, construit între 1872 şi 1874. Totodată, interioarele vor putea fi vizitate virtual printr-o aplicaţie online.

Valoarea totală a proiectului este de 14.098.866 lei, din care valoarea finanţării europene nerambursabile este de 11.386.538 lei.

În ultimii ani, accesul pietonal pe două laturi ale Teatrului Clasic “Ioan Slavici” Arad a fost interzis, pentru a se evita accidente, pentru că de pe faţadele degradate cad bucăţi de tencuială.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania