Asociația Pro Infrastructură (API) a semnalat joi că autorizația de construire emisă în aprilie 2017 pentru “ciotul” de 4,5 kilometri al autostrăzii Transilvania, de lângă Târgu Mureș, a expirat definitiv.

Reprezentanții API susțin că au anunțat în august anul trecut că autorizația nu mai este valabilă, ea fiind condiționată de începerea lucrărilor în cel mult doi ani de la emitere, iar oficialii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au declarat atunci că ar fi fost prelungită.

Potrivit API, CNAIR a prelungit, într-adevăr, valabilitatea autorizației de construcție, dar a făcut-o netransparent, fără a publica decizia pe site-ul Ministerului Transporturilor, așa cum cere legea.

În august anul trecut, CNAIR anunța și că “se așteaptă decizia motivată a instanței pentru a putea fi declanșată procedura de semnare a contractului”. Potrivit API, nu s-a semnat nimic pentru că judecătorii au decis că echipa din CNAIR care a evaluat oferta câștigătoare a comis o serie de erori, obligând-o să o reevalueze.

În septembrie anul trecut, API avertiza că există un risc maxim ca autorizația de construire să expire definitiv dacă nu se încep lucrări în teren cel mai târziu în aprilie 2020.

“Aprilie 2020 a venit și, din păcate, am avut din nou dreptate: nici măcar acum NU AVEM CONTRACT SEMNAT, evident nu a fost nicio mișcare în șantier și autorizația de construire A EXPIRAT DEFINITIV! Degeaba am atras atenția de zeci de ori în ultimii ani. Atât au putut să facă birocrații incompetenți din CNAIR: licitație lansată în 21.10.2016 derulată DEZASTRUOS, cu mai multe runde de contestații și reevaluări de oferte! Prezentul: O NOUĂ RUȘINE NAȚIONALĂ care putea fi evitată! Viitorul? Tot procesul de reautorizare a fost reluat de la zero, adunând alte luni pierdute (posibil chiar un an), timp în care șoferii se vor înghesui pe veșnicele drumuri naționale criminale”, susțin reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania