„Ambulanța pentru monumente”, o organizație care a salvat de la distrugere și degradare zeci de monumente istorice din România, a câștigat premiul Europa Nostra, decernat de Comisia Europeană, cel mai important premiu european din domeniul patrimoniului.

În motivația care a stat la baza acordării premiului, juriul competiției a menționat: “‶Ambulanța pentru monumente″ acționează cu o mare sensibilitate pentru punerea în siguranță, mentenanța și restaurarea clădirilor de patrimoniu. (…) Această inițiativă puternică ar putea fi adaptată pentru un număr de alte țări din Europa.”

Periplul european al asociației nu se oprește aici. „Ambulanța pentru monumente” a intrat în competiție și pentru „Public Choice Award”, așa că puteți să-i acordați votul AICI, alături de alte două proiecte pe care le apreciați, și să faceți mesajul cunoscut cât mai multor persoane.

“În aceste momente de bucurie ne îndreptăm gândul către toți cei care au fost implicați direct și indirect în proiectul nostru, mulțumind voluntarilor, meșterilor, beneficiarilor, donatorilor și sponsorilor, și, nu în ultimul rând, autorităților locale și regionale care s-au implicat cu entuziasm în acest proiect. Vă mulțumim vouă, celor care ne-ați susținut cu aprecierile, comentariile și distribuirile voastre. Suntem conștienți că patrimoniul românesc nu este nici pe departe salvat, și că unele dintre monumente vor mai avea de suferit în continuare, dar vom face tot posibilul ca prin sprijinul vostru să ne organizăm mai bine și să ne extindem cât mai mult în teritoriu”, a transmis echipa „Ambulanței pentru monumente”.

„Ambulanța pentru monumente” este o rețea informală de patrimoniu alcătuită din Asociatia Monumentum, Asociatia pentru Patrimoniu Activ- PACT, Asociatia Culturala Vernacular și Asociația „Arhaic”. Rețeaua este în continuă creștere, cu un număr de alte patru organizații care se vor alătura anul acesta: Asociația „Actum”, Asociația „Inima Olteniei”, Asociația „Atelierul de Patrimoniu” și Asociația „Rost”.

Proiectul beneficiază de sprijinul Alteței Sale Regale, Prințul de Wales prin The Prince’s Foundation și Anglo Romanian Trust for Traditional Architecture.

Intervenții finalizate

Costești, Cetate Dacică (Hunedoara)

Borza, Biserica de Lemn (Sălaj)

Velț, Biserica Evanghelică (Sibiu)

Apold, Haltă C.F.R. (Mureș)

Alțâna, Biserica Evanghelică Fortificată (Sibiu)

Copșa Mare, Turnul Incintei Bisericii Evanghelice (Sibiu)

Filitelnic, Zid de Incintă Fortificată (Mureș)

Breb, Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavril” (Maramureș)

Apoș, Biserica Evanghelică (Sibiu)

Jupânești, Biserica „Cuvioasa Paraschiva” (Timiș)

Dragomirești, Biserica de Lemn (Timiș)

Eftimie Murgu, Moara „Îndărătnica de la Părete” (Caraș-Severin)

Șoimușeni, Biserica Ortodoxă de Lemn (Sălaj)

Crivina de Sus, Biserica de Lemn (Timiș)

Banloc, Turn de Pază (Timiș)

Prigor, Moara de Tuluji din Ibulcina (Caraș-Severin)

Rădulești, Biserica Ortodoxă de Lemn (Hunedoara)

Vălari, Biserica Ortodoxă de Lemn (Hunedoara)

Brusturi, Biserica de Lemn „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” (Sălaj)

Grânari, Biserica de Lemn (Brașov)

Gherdeal, Biserica „Sf. Nicolae” (Sibiu)

Luncșoara, Biserica Ortodoxă de Lemn (Arad)

Streisângeorgiu, Biserica ”Sf. Gheorghe” (Hunedoara)

Strei, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” (Hunedoara)

Baru Mare, Biserica Pârveștilor (Hunedoara)

Gârbova de Sus, Biserica din Deal (Alba)

Şaeş, Haltă (Mureș)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania