Directorul Centrului de cercetare OncoGen din Timișoara, Virgil Păunescu, a anunțat joi că institutul pe care-l conduce are ca țintă bine definită trecerea de la medicina ,,industrială” la cea de precizie și, ulterior, la medicina personalizată.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Virgil Păunescu explică diferențele dintre ele exemplificând cu cazul prezentat miercuri, dezvoltarea la OncoGen a vaccinului la alergia provocată de polenul de ambrozia.

Directorul centrului susține că în combaterea alergiei la ambrozia, OncoGen a folosit medicina de precizie. După mai mulți ani de cercetări și un grant din fonduri europene, Centrul OncoGen a reușit să izoleze și să producă 11 din cei 12 epitopi alergenici aflați în componența polenului de ambrozia. Această fază a cercetărilor numită tehnic ,,cercetare, dezvoltare, microproducție” permite trecerea rapidă la dezvoltarea unui test (kit) de diagnostic care să poată identifica, cu precizie, în rândul pacienților alergici la ambrozia, care dintre cei 11 alergeni este cauza principală a reacției alergice. Tot în baza tehnologiei recent finalizare se poate dezvolta un tratament personalizat care înseamnă, în final, producția a 11 vaccinuri diferite, a explicat Virgil Păunescu.

“Tot ceea am făcut în ultima perioadă la Institutul OncoGen se înscrie în ceea ce se numește medicina de precizie, care este premergătoarea medicinii personalizate. Din acest concept face parte și tehnologia vaccinurilor în cancer precum și tehnologiile CAR-T și CAR-NK (celule imune manipulate genetic pentru a recunoaște și distruge specific celule tumorale) și, desigur, tehnologia folosită la obținerea vaccinului împotriva Covid-19. Centrul OncoGen încearcă să țină pasul cu cercetarea mondială de vârf (cel mai bun exemplu în acest sens este prezența noastră pe lista OMS a centrelor care au în testare un vaccin anti Covid-19), pregătind momentul în care fiecare pacient va avea un tratament bazat pe particularitățile sale genetice”, a declarat directorul Centrului OncoGen.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania