Spitalul de Urgență Deva are o nouă conducere. Medicul Bianca Glodean – manager și medicul Marius Blendea – director medical. Dorită de Sindicat, dar nu de toți membrii, contestată de alți medici. Colegii îi reproșează noului manager că și-a luat concediu pe perioada cât Spitalul Județean de Urgență Deva a fost spital COVID și nu a muncit cot la cot cu ei în această perioadă grea. Tot medici din spital spun că propunerea nu a fost semnată decât de foarte puțini dintre ei și că, de fapt, noua conducere nu este dorită de majoritate. Pe de altă parte, liderul de sindicat spune că noua conducere are susținere de la majoritatea medicilor. Consiliul Județean a propus un manager care și-a dovedit competența la un alt spital din județ. O parte dintre medicii din spital susțin propunerea Consuliului Județean.

Spitalul Județean de Urgență Deva are o nouă conducere, hotărâtă, joi, prin ordinul ministrului Sănătății. Pe perioada stării de urgență Ministerul Sănătății decide conducerea spitalelor. Consiliul Județean Hunedoara anunța, în urmă cu două zile, noua conducere a spitalului după perioada stării de urgență. Alta decât cea anunțată joi de Prefectura județului și decisă de ministrul Sănătății.

Prefectura Hunedoara anunța, joi, printr-un comunicat de presă, că Spitalul are o nouă conducere. Nu spunea, însă, că această conducere, potrivit celor două ordine de ministru prin care au fost numiți managerul și directorul medical, are un mandat de șapte zile. Potrivit legislației în vigoare, Ministerul Sănătății poate să decidă conducerea spitalelor doar pe perioada stării de urgență. După, conducerea interimară a spitalelor este decisă de administrațiile publice locale până la organizarea de concurs. Legislație care, se pare, s-ar putea schimba.  

Deputatul PSD Laurențiu Nistor a ieșit public pe postul de televiziune Antena 3 Deva și acuză sindicatul și actuala conducere a spitalului că nu e legitimă.

Acestea sunt faptele. Știrile Transilvaniei a vrut să facă lumină în acest subiect și a luat punctele de vedere ale tuturor celor implicați.

Noua conducere a Spitalului Județean de Urgență Deva este medicul Bianca Glodean – manager și medicul Marius Blendea – director medical. Aceasta a fost propunerea Sindicatului Medicorum Honorem, din cadrul Spitalului Deva. Liderul de sindicat Diana Căprărin a trimis propunerea către Primăria Deva, Consiliul Județean Hunedoara, Prefectura Județului Hunedoara și Ministerul Sănătății. Cu o zi înainte, Consiliul Județean Hunedoara anunța noua conducere a Spitalului, cu Liliana Vaidner ca manager și medicul Rodica Avram ca director medical. Și această propunere a fost trimisă către Prefectura județului. Ambele au ajuns la Ministerul Sănătății, iar ministrul Sănătății a decis ca, pentru șapte zile, conducerea spitalului să fie preluată de Bianca Glodean și Marius Blendea.    

Costel Avram: „Managerul interimar, care pe timpul pandemiei a dat bir cu fugiții și și-a dat demisia de teama coronavirusului, directorul medical, ca-n filme, și-a furat nevasta din zona de carantină”

Administratorul public al județului, Costel Avram, spune că Ministerul Sănătății a procedat legal, dar că sunt, totuși, niște probleme.

„Din punct de vedere legal, Ministerul Sănătății a făcut numirile legale. Că echipa pe care a numit-o în perioada 7-14 mai are unele probleme de imagine, cum ar fi că managerul interimar, care pe timpul pandemiei a dat bir cu fugiții și și-a dat demisia de teama coronavirusului, că directorul medical, ca-n filme, și-a furat nevasta din zona de carantină, este altceva. Ce este clar este că Consiliul Județean, prin președinte, și-a manifestat prerogativele legale și, începând cu data de 15, a numit o conducere interimară la Spitalul Județean”, spune Costel Avram.

Legat de demisia medicului Bianca Glodean, Costel Avram spune că a fost nejustificată.

„În demisie a scris că angajatorul nu și-a respectat obligțiile asumate prin contract. Managerul militar a întrebat-o care sunt motivele demisiei. Nu a putut să dea niciun răspuns. A făcut o cerere de revenire, în ultima zi din luna aprilie. Dar nu poți avea încredere în oameni care, la prima adiere a vântului, se tem că se îmbolnăvesc. De acord, este un risc foarte mare. Dar asta este meseria. Arată fuga de responsabilitate”, mai spune administratorul public.

Costel Avram spune că propunerea sindicatului nu este legitimă pentru că nu reprezintă dorința majorității medicilor din spital.

„Știm că există acest sindicat la Spitalul Județean Deva, dar un singur lucru vă pot spune. În acest sindicat nu sunt toți medicii membri. Și, din sindicatul de la Spitalul din Deva, numai 10 persoane au semnat pentru această conducere”, adaugă Costel Avram.

Medicul Bianca Glodean este și vicepreședintele sindicatului din cadrul Spitalului Județean Deva. „Da, este incompatibilitate. Sigur, își va da demisia. Dar, dacă este să analizăm demisiile doamnei Glodean… dacă vine din nou o pandemie își va da demisia din conducerea spitalului? Că doamnei Glodean nu prea îi place munca în momentul când vine o pandemie”, crede Avram.

Legat de propunerea Consiliului Județean pentru conducerea spitalului, Costel Avram spune că s-a făcut doar pe baza rezulatelor obținute de Liliana Vaidner în calitate de manager al Spitalului CF Simeria și la Casa Județeană de Sănătate și nu este o numire politică, Liliana Vaidner nefiind membru PSD.  

„Eu cred că a trecut vremea când sindicatele numeau conduceri. Eu cred că profesionalismul trebuie să fie cel care dictează. Din datele pe care le am, din discuții purtate cu foarte mulți medici de la spitalul din Deva, doamna Liliana Vaidner are cea mai mare susținere și, pe lângă susținerea medicilor și a angajaților din Spitalul Județean, propunerea a fost făcută datorită profesionalismului de care a dat dovadă în conducerea spitalului de la Simeria și, în același timp, ca președinte director general al Casei Județene de Sănătate. Sunt două motive care nu au niciun iz politic. Și am avut o discuție și cu conducerea militară a Spitalului Județean de Urgență Deva și au avut numai cuvinte de laudă pentru cele două doamne care au fost propuse de președintele Consiliului Județean. Iar cele două doamne nu sunt membre PSD. Și dacă erau, nu era nicio problemă. Sunt doi profesioniști”, concluzionează Costel Avram.

Vasilică Potecă: Dacă conducerea spitalului va rămâne sub Ministerul Sănătății ca îndrumare metodologică – e un lucru care se va discuta în acest timp”

Prefectul Vasilică Potecă spune că nu a avut niciun amestec în alegerea conducerii spitalului și că a fost doar o pârghie pentru sindicat să trimită propunerea către minister.

„Propuși de sindicate și de medicii din spital, ca să fim mai exacți, că nu numai de sindicate. Sindicatul a formulat o cerere către Instituția Prefectului, către Consiliul Județean Hunedoara, către Ministrul Sănătății și către primarul municipiului Deva în care au solicitat sprijin în vederea desemnării unei echipe din rândul medicilor din acel spital. Ei au adunat semnături, semnăturile au fost trimise Ministrului Sănătății. Eu, câte semnături au trimis și câte au adunat, nu am cunoștință la această dată. Eu nu am făcut decât să adun din teren propunerile, adică de la Consiliul Județean, care era administratorul spitalului la acea dată, și de la medici și sindicat. Eu am fost doar cureaua de transmisie aici, nu am fost implicat în adunări de semnături sau altfel de chestiune. Sindicatul trebuie să vă producă acel document, dacă au fost 10 semnături, sau 200 sau 20. La acel moment a fost o cerere să îi sprijinim în acest demers să se întâmple după modelul Suceava. Am avut o discuție, la Instituția Prefectului cu doamna doctor Căprărin, care era președinta sindicatului ,și cu domnul doctor Blendea, care era din sindicat, despre această solicitare pe care o aveau către ministrul Sănătății. Am înaintat Ministerului Sănătății cele două propuneri, exact în ordinea în care le-am primit. Prima dată cea a Consiliului Județean, în care era desemnată o persoană pentru postul de manager și a doua propunere, a sindicatului, legată de cele două persoane, pentru manager și director medical. Consiliul Județean a făcut propunerea și pentru director medical, dar acea propunere eu nu am mai primit-o”, spune prefectul.

Legat de demisia medicului Bianca Glodean din spital pe perioada COVID, Vasilică Potecă spune că nu știe nimic.

„Eu nu știu acest amănunt, eu nu am primit nicio demisie de la conducerea militară și chiar nu aș putea să vă spun dacă și-a dat sau nu și-a dat. Ar trebui întrebată doamna doctor Glodean și cei de la spital. Eu nu m-am amestecat în administrația spitalului pe perioada cât partea militară a fost angrenată în activitate în spital”, afirmă prefectul.

De ce tot acest scandal pentru un mandat de doar șapte zile, însă, tot prefectul este cel care dă un răspuns. Mandatul e posibil să nu fie de doar șapte zile și numirea Consiliului Județean pentru echipa managerială a spitalului e posibil să nu se mai materializeze.

„Există două variante de lucru pe care se discută, dacă conducerea spitalului va rămâne sub Ministerul Sănătății ca îndrumare metodologică – e un lucru care se va discuta în acest timp – sau va reveni la Consiliul Județean Hunedoara. Lucrul acesta nu putem să-l știm decât prin actele normative care vor apărea ulterior în legătură cu acest subiect. Există această discuție, ca îndrumarea metodologică privind managementul spitalelor să rămână la Ministerul Sănătății. Nu pot să vă spun acum că va fi așa sau nu va fi așa. Ceea ce este foarte clar e că, în spațiul public și la minister se discută o asemenea variantă, având în vedere problemele care au fost în spitalele județene din România în această perioadă de coronavirus. Nu știu care e modalitatea în care ele vor intra sau dacă vor intra și modalitatea de preluare a Ministerului. Că va fi cu tot cu administrare sau va fi numai îndrumare și numai managementul acestor unități. Este o chestiune care, probabil, se va discuta și se va stabili în perioada următoare de către Guvern, de către Ministerul Sănătății”, explică Vasilică Potecă.

Dorin Petrui, medic Nu au spus că fac descentralizare? Sunt siderat de aceste zvonuri. Să sperăm în înțelepciunea autorităților”

Voci din spital spun, însă, că nu își doresc această conducere. Și că sindicatul nu este reprezentativ. Sau, mai mult, că nu își doresc ca sindicatul să le aleagă directorii.

„Cu susținerea asta… eu nu am văzut niciunde în lege scris că hotărăsc sindicatele conducerile. Asta știu că se întâmpla prin anii ’90, când portarii puneau directori. Eu credeam că s-a revenit la normal. Legea face vorbire foarte clar de condițiile de organizare a unui concurs, de condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un candidat, printre altele să fie medic primar, să fie absolvent de studii superioare medicale, juridice sau economice, să aibă management sanitar în instituții acreditate de Ministerul Sănătății”, spune medicul Dorin Petrui, șeful Secției de Pneumologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Deva și membru PNL încă din anii ‘90.

Legat de propunerea Consiliului Județean pentru funcția de manager, medicul Dorin Petrui spune că Liliana Vaidner are un mare atu.

„Pe Liliana Vaidner o cunosc. Este o profesionistă. Are pregătire de economist, are management sanitar, a lucrat în privat, apoi a fost un manager de succes la un spital și a fost președintele Casei de Asigurări. Ăsta e un atu deosebit. Pentru că, tot conform Legii 95, managerul este cel care negociază și semnează contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Un om care a condus Casa de Asigurări de Sănătate, în momentul în care intră în fruntea unui spital știe foarte bine cum să negocieze cu Casa de Asigurări în avantajul unității sanitare. De aceea eu cred că ar trebui să prevaleze expertiza în fața altor criterii. Probabil că va fi din 15 (mai – n.r.), când înțelesesem că va trece la Consiliul Județean. Nu știu”, spune medicul.

Cu privire la schimbarea legii și trecerea spitalelor în subordinea Ministerului Sănătății, medicul nu are o părere deloc bună.

„Ca să se întâmple așa ceva, ar trebui să se modifice Legea 95, care lege spune că spitalele sunt în subordinea administrațiilor publice locale. (…)Modifică o lege acum? Are rost? Atunci de ce au mai dat spitalele la administrațiile publice locale. Nu au spus că fac descentralizare? Sunt siderat de aceste zvonuri. Să sperăm în înțelepciunea autorităților. Mai mult de atât… Mă uit ca la un spectacol de teatru absurd la tot ce se întâmplă”, concluzionează Dorin Petrui.

Un alt medic șef de secție în spitalul din Deva, dar care a vrut să-și păstreze anonimatul, povestește firul evenimentelor legat de strângerea de semnături pentru cei doi medici propuși de sindicat pentru conducerea spitalului și spune că se simte înșelat.

„Totul a început că avem un grup al sindicatului, pe Whatsapp. În sindicat suntem aproximativ 110-115 membri – că și-au mai dat demisia, și și eu intenționez. La conducere e doamna Diana Căprărin. Și a început discuția că pe cine dorim noi să nominalizeze dintre noi, pentru conducerea spitalului. S-au făcut vreo două-trei propuneri și apoi a fost propusă doamna Glodean, care spunea prin emisiuni la televizor că nu vrea nicio funcție de conducere, totul este dezinteresat și că dorește doar să fie ordine, să se facă circuite. Și președinta sindicatului, doamna Căprărin, i-a propus dânsei. Iar doamna Glodean este vicepreședinta sindicatului. Si dânsa a spus că acceptă, în condițiile în care dânsa și-a dat demisia și nu a fost la spitalul COVID, să lucreze cot la cot cu noi, care am tras acolo. Și a venit, am înțeles, de două zile, sau de câteva zile e la spital. Deci a revenit asupra deciziei, nu cunosc detalii. Și apoi a fost propus Marius Blendea. Dar eu cred că era deja o înțelegere între ei, că prea a venit așa, spontan. Dar mi s-a părut total deplasată ideea ca ea să accepte fără să spună măcar <<eu n-aș fi îndreptățită să accept, că eu n-am stat cu voi să lucrez luna aceasta, cât au fost militarii aici>> și în care ne-am zdrobit toți. Și a venit acum, la final. Și, fiind internist, nici măcar nu a revenit la Interne, este în echipa de la Cardio, pentru că pe Interne sunt mulți bolnavi de COVID, pe Cardio sunt mai puțini. Și pe grupul de watsapp s-a făcut un sondaj, cine dorește această echipă. Au fost 53 de răspunsuri de DA pe Whatsapp, dar când a fost să se semneze hârtia am înțeles că nu au fost nici zece semnături și niciun șef de secție nu a semnat lista. A semnat foarte puțină lume, dar, din hârtia făcută oficial se înțelege că noi am fost de acord toți. Ceea ce nu este adevărat. Eu simt că m-au înșelat. Au trimis o hârtie și din partea mea și eu nu sunt de acord. Și în sindicat nu sunt toți medicii din spital. Eu spun că cel puțin jumătate dintre medicii din spital nu doresc această echipă. Tot spun  să facem ca la Suceava, dar la Suceava au votat șefii de secție în consiliul medical și și-au ales conducerea. Ori la noi, la Deva, nu poate fi vorba despre așa ceva”, spune medicul.

Un alt medic din spitalul din Deva, tot șef de secție, și tot sub protecția anonimatului, povestește despre cum s-a întâmplat cu votul.

„Eu vă pot spune ce am văzut cu ochii mei. Pe hârtia care mi-a fost arătată erau vreo șapte sau opt semnături. Poate nouă. Nu era sub formă de cerere, sau listă, pe care să te treci cu numele, cum se face o petiție. Totul s-a desfășurat după ședința ținută de comandantul militar cu șefii de secții pe o cu totul altă temă. Probabil se miza ca, după ședință, să semneze șefii de secție. Eu, personal, nu am văzut pe nimeni să semneze. Mi se pare că a fost o înțelegere, din moment ce s-a venit cu hârtia după ședință să se voteze. Iar cei care erau în spital puteau să vină în bloc să voteze. Puteau să vină din ture acolo, să voteze, că nu erau în operații. S-a votat în policlinică, nu trebuiau să iasă din spital. Iar cei care erau acasă, dacă voiau să voteze, se mobilizau și veneau la spital să voteze. Că nu suntem plecați din localitate. Toți suntem în oraș. Mi se pare că accesibilitatea la vot era neîngrădită. Iar dacă au fost 50 și ceva de voturi pe Whatsapp, tot nu cred ca e reprezentativ. Cifrele vorbesc foarte clar”, spune medicul.

Același medic spune că are îndoieli legate de abilitatea noii conduceri de a scoate spitalul din această criză.

„Într-un spital cu asemenea probleme majore, mi se părea normal ca ministrul să decidă pentru o echipă cu experiență managerială, așa cum au fost comandanții militari, pentru care am tot respectul. Dânșii probabil cred că au experiență managerială. Domnul Blendea este șef de secție, doamna Glodean nu este. La un momendat, știu ca a fost director medical (Glodean – n.r.), dar, în rest, a fost un angajat al spitalului. Mie mi se pare ciudat, așa, ideea de a prelua spitalul membrii de sindicat, parcă am fi pe vremurile roșii, când puterea era preluată de clasa muncitoare, și nu pe criterii de cunoștințe. Eu nu mă pronunț că ar fi buni sau nu ar fi buni. Nu știu ce iepure miraculos ar putea să scoată din joben, dar personal vă spun că sunt sceptic. Așa, ca și colegi, doamna este destul de simpatică, iar Blendea este un om care-și face meseria în chirurgie de ani de zile. Dar că au capacitatea să scoată spitalul din această criză, personal sunt sceptic”, spune medicul.

Diana Căprărin, lider de sindicat: „Văzând că nu avem colegi de la care să strângem semnături în ziua respectivă pentru că nu erau la serviciu în ziua respectivă, eram presați de timp și am semnat eu, ca președintă de sindicat”

Liderul de sindicat Diana Căprărin are mai multe explicații.

„Inițial am vrut să strângem semnături, de la mai mulți colegi. Noi lucrăm acum într-un program în care nu mergem toți la serviciu, cum lucrează spitalele normale. Suntem spital COVID și lucrăm în ture de 24 de ore și nu avem cum să ne întâlnim toți, ca să putem semna. Inițial n-am putut să strângem, ne-am dat seama că sunt prea puține semnături și atunci am făcut sondaj pe grupul nostru de Whatsapp. Și avem în jur de 60 de DA-uri”, afirmă liderul de sindicat.

Întrebată dacă nu a fost invers, întâi sondajul și apoi strângerea de semnături, liderul sindical a răspuns: „Da, da, corect. Inițial a fost așa și apoi am spus hai să strângem și semnături. Văzând că nu avem colegi de la care să strângem semnături în ziua respectivă pentru că nu erau la serviciu în ziua respectivă, eram presați de timp și am semnat eu, ca președintă de sindicat”. Întrebată dacă au fost persoane care s-au răzgândit, pe Whatsapp au spus că DA, iar când a fost să semneze nu au mai fost de acord, liderul Diana Căprărin a spus că nu. Pur și simplu, cei care au votat DA pe Whatsapp nu au fost la serviciu. „Oricum, sunt convinsă că se strângeau mult mai multe semnături dacă era o zi normală de lucru”, a mai adăugat liderul de sindicat. Despre medicii care erau în spital și nu au semnat, Diana Căprărin spune că „unii au semnat, alții nu au semnat, normal. Dar nu spune niciunde, în nicio lege, că trebuie să semneze toți dintr-un sindicat. Părerile pot fi împărțite. Majoritatea susțin echipa managerială aleasă. Suntem în jur de 130 de medici în spital și suntem 118 medici în sindicat”, afirmă Diana Căprărin.

Bianca Glodean, noul manager: Ei, e gustul amar al înfrângerii care îl îndeamnă să spună răutăți”

Medicul Bianca Glodean nu a putut fi contactat telefonic, însă a răspuns la mesaje. Întrebată de acuzațiile pe care deputatul Laurențiu Nistor i le-a adus public, referitor la concediul luat în timpul pandemiei, Bianca Glodean spune că „spune răutăți”.

„Ei, e gustul amar al înfrângerii care îl îndeamnă să spună răutăți. Pe rând în instituție ne luăm concediu de odihnă pentru că nu poate funcționa o instituție de 1200 de angajați pentru doar 100 de paturi ocupate. Dar de, această organizare li se datoreaza tot domniilor lor. Ca și dezorganizarea circuitelor din aripa nouă. Ca și arieratele “istorice”. Din ultimii 8 ani practic”, a fost răspunsul medicului Bianca Glodean.

Referitor la numărul de semnături de susținere din partea medicilor, aceasta a răspune că „Au semnat 60 de persoane. Și de semnat propunerea să știți și să știe și deputatul că a semnat președinta în numele tuturora. Din sindicat. Puteau să-și dea demisia până la ora asta cei ce nu erau de acord. Dar n-au făcut-o. Poate au curajul săptămâna asta. Dar cred că or să aștepte și cei doi sau trei colegi până săptămâna viitoare”.

Întrebată de ce a acceptat un mandat atât de scurt, de doar șapte zile, Bianca Glodean spune că „Am acceptat mandatul pentru că am demonstrat că se poate să fie înlocuită astfel o înșiruire de manageri politici, total neprofesioniști, care au stat la baza dezastrului din spital. Urmează ca ministrul să decidă ce dorește în continuare pentru politica de sănătate publică pentru cetățenii  României”.

„Invit de asemenea pe toată lumea să-și amintească că, fără intervențiile mele în presă, nu am fi beneficiat de sprijinul armatei , ca să ne putem mândri azi că am învins COVID-ul. Atunci nu au fost curajoși așa cei de la PSD. Eu tot am așteptat, dar nu mi s-a alăturat nimeni. Să stea liniștiți că oricând pot arunca în aer tot ce a făcut bine armata și vom continua și noi, echipa de la conducere, împreună cu majoritatea colegilor de bună credință”, mai spune Bianca Glodean.

Administratorul județului, Costel Avram, spune că Consiliul Județean a făcut cereri pentru conducerea militară.

„Consiliul Județean Hunedoara, după demisia domnului Didilescu, a făcut o adresă la Ministerul Apărării, iar conducerea militară este venită prin adresele făcute de președintele Consiliului Județean ministrului Apărării Naționale”, spune Costel Avram.

Cu privire la concediul pe care medicul Bianca Glodean îl invocă în locul demisiei, Știrile Transilvaniei a intrat în posesia unei copii a demisiei semnată de dânsa, datată cu 12 aprilie, adică la patru zile de la venirea conducerii militare la spitalul din Deva și înregistrată cu data de 13 aprilie. Documentul arată că este vorba despre o demisie și nu o cerere de concediu.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

1 COMENTARIU

Comments are closed.