Deși legea îi permite, directorul OncoGen este anchetat pentru că și-a administrat un vaccin neomologat

Data:

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” din Timişoara a anunțat că a demarat o anchetă internă la Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului OncoGen din Timişoara, după ce profesorul universitar doctor Virgil Păunescu, directorul OncoGen, a testat pe el însuși vaccinul împotriva Covid-19 pe care institutul timișorean îl are în dezvoltare în prezent. Deși extrem de riscantă din punctul de vedere al propriei sănătăți, inițiativa profesorului Păunescu este perfect legală, riscurile asumate având drept unic scop accelerarea cercetărilor, în condițiile în care OncoGen – instituție publică – nu a primit niciun leu din cei 1,5 miliarde de euro pe care țara noastră i-a obținut de la UE pentru a găsi soluții eficiente de luptă împotriva pandemiei.

Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara, susține că ceea ce și-a administrat profesorul Păunescu este un ”așa-zis vaccin” despre a cărui dezvoltare el nu știe nimic.

”Din nefericire, spitalul județean, din a cărui structură face parte centrul oncogenic, este un compartiment al spitalului, nu am fost informat, nici oficial, nici neoficial despre acest proiect de cercetare și despre această intenție a domnului profesor” a spus, pentru Digi24, Raul Pătrașcu.

Pe de altă parte, tot într-o declarație pentru Digi24, directorul spitalului își contrazice propriile spuse și afirmă că nu e chiar străin de cercetările de la OncoGen, însă el personal nu se aștepta ca ”domnul profesor să facă un asemenea gest. Ne facem griji pentru starea dânsului de sănătate, pentru că a avea niște proteine sintetizate artificial după secvența genetică a acesui virus, nu este un lucru cu care te poți juca. Puteau exista repercusiuni serioase pentru sănătatea dânsului. Am avut o discuție cu domnul profesor și mi-a spus că și-a administrat două doze și că a avut o reacție similară ca a unei reacții gripale, însă nu este nimic documentat. Noi asta trebuie să verificăm.”

Directorul Spitalului Județean Timișoara susține pentru aceeași sursă că este important ca cetățenii ”să facă diferența între ceea ce comunică domnul profesor și ceea ce înseamnă cu adevărat un vaccin”, afirmând totodată că: ”noi credem în capacitatea intelectuală a dânsului, însă vom demara o anchetă internă pentru a verifica în ce condiții s-a făcut această cercetare, dacă s-a injectat sau nu domnul profesor, pentru că acum avem doar declarația dânsului.”

OncoGen Timișoara este singurul institut românesc recunoscut de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca având în testare un vaccin împotriva Covid-19. Merită știut că institutul este ridicat din fonduri europene, fiind deci un institut de stat, aflat în structura Spitalului Județean din Timișoara. Cu toate acestea autoritățile române – cele care aveau capacitatea și chiar obligația de a susține cercetătorii acestei țări – nu au contactat OncoGen și nu au alocat nici măcar un euro din cele 1,5 miliarde de Euro primite de la UE pentru combaterea epidemiei din țara noastră.

În susținerea deciziei proprii de auto-vaccinare, profesorul Păunescu spune că s-a reușit cu mare greutate, pricinuită de lipsa acută a resurselor financiare, să se facă o serie de pași în cercetarea preclinică, adică în laborator, mai întâi sintetizând vaccinul și apoi testând acest vaccin pe celule umane ale sistemului imun. Rezultatele testelor preclinice au fost foarte încurajatoare.

”Când toate resursele noastre s-au epuizat (repet banii au fost foarte puțini și primiți din sponsorizări) am realizat că riscăm să intrăm într-un blocaj total. Mi-am dat seama atunci – în calitate de șef de proiect și investigator principal că pentru a continua cercetările și a nu rămâne prea mult în urma celorlalte centre și companii care trecuseră deja la studiile clinice de fază I (vaccinarea unui număr limitat de voluntari) – că trebuie să iau o hotărâre neobișnuită pentru a continua cercetările.”, spune Virgil Păunescu.

În același timp, profesorul Păunescu susține că este foarte conștient că OncoGen nu o să salveze lumea. ”Nu îmi fac iluzii că noi vom face vaccinul care va salva planeta de COVID. Problema noastră este una de a rămâne în competiție cât mai aproape de eșalonul fruntaș. Și de a reuși la sfârșit să facem un vaccin sigur pe care să îl putem produce în România și care să rămână în portofoliul Institutului Cantacuzino, cu care am semnat un acord de colaborare.”

Mi-au scris oameni să încerce și ei. Nu este cazul. Maximul pe care mi-l permite legea este să mi-l administrez eu mie. În niciun caz altcuiva până când nu trecem de experimentele pe care Cantacuzino urmează să le facă pe animale. Este o instituție independentă de noi și o instituție cu un personal calificat. Sper ca institutul să rămână în portofoliu cu o tehnologie care este diferită de alți competitori ai noștri.”, concluzionează profesorul Virgil Păunescu.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Universitatea Politehnica Timișoara a inaugurat primul laborator 5G Nokia

În cadrul parteneriatului strategic dintre Nokia și UPT, început acum mai bine de 30 de ani, prioritățile au fost permanent sprijinirea învățământului și cercetării avansate în domeniul tehnic și o mai bună integrare între mediul academic și mediul de afaceri.